Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 142

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 142

Kutsal bölgelere yönelik reform talebinin reddedilmesi, Osmanlı Devleti’ni parçalamak için fırsat kollayan Rusya’yı harekete geçirdi.

Rusiar, Efiâk ve Boğdan’ı işgal etti. Ömer Paşa komutasındaki Türk ordusu Silistre’de Rusları yenilgiye uğrattı. Ancak bu başarı kalıcı olmadı. Rusiar Tuna’yı geçerek Silistre’yi aldı. Savaş esnasında İngiliz ve Fransız gemileri İstanbul’a kadar geldi. Rusya bu duruma tepki göstererek ani bir baskınla Sinop’taki on iki parçalık Osmanlı donanmasını yaktı. Bu durum karşısında İngiltere ve Fransa Osmanlı Devleti ile bir ittifak antlaşması yaparak Rusya’ya savaş ilan ettiler (1854). Diğer yandan Rusya’nın Balkanlara yerleşmesinden endişe duyan Avusturya da Osmanlı Devleti’nin yanında yer aldı. Rusya, Eflâk ve Boğdan’dan çekilmek zorunda kaldı. Yine İngiliz, Fransız ve Osmanlı kuvvetleri Kırım’a asker çıkardılar (Harita 4.4). Bu sıra- da İtalya siyasi birliğini sağlamak için İngiltere ve Fransa’nın desteğine ihtiyaç duyan Piyemonte de savaşa katıldı ve Kırım’a asker gönderdi. Müttefik devletler Kırım’da Sivastopol şehrini ele geçirince Rusya barış istemek zorunda kaldı.

Kırım Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti ile Rusya’nın durumunu görüşmek ve barış şartlarını belirlemek amacıyla Paris Konferansı düzenlendi. Konferansa Osmanlı Devleti, İngiltere, Fransa, Piyemonte Hükümeti ve Rusya katıldı. Konferans sonrasında Paris Antlaşması imzalandı (1856).

Paris Antlaşması’nın bazı esasları şunlardır:

• Osmanlı Devleti; Avrupa ülkesi sayılacak, Avrupa hukukundan yararlanacaktır. Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğü, Avrupa devletlerinin garantisinde olacaktır.
• Karadeniz, tarafsız hâle getirilecek, sadece ticaret gemilerine açık tutulacak, Osmanlı Devleti ve Rusya Karadeniz’de savaş gemisi bulundurmayacak ve tersane kuramayacaklardır.
• Eflâk ve Boğdan, özerk bir yönetime sahip olacaktır.
• Osmanlı Devleti’nin Paris Konferansı sırasında ilan ettiği Islahat Fermanı, Avrupa devletlerince dikkate alınacak ve Osmanlı iç işlerine karışılmayacaktır.

Değerlendiriniz

Osmanlı Devleti’nin Paris Antlaşması’na göre Avrupa hukukundan yararlanması ve toprak bütünlüğünün Avrupalı devletlerce garantiye alınmasını devletin egemenlik hakları açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Paris Antlaşması, Osmanlı Devleti’ne Avrupa hukukundan yararlanma hakkı tanıdı ve toprak bütünlüğünü Avrupalı devletlerin garantisine aldı. Egemenlik hakları açısından önemli bir gelişmeydi.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 142 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!