Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 143

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 143 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 143

Paris Antlaşması ile İngiltere ve Fransa, Akdeniz’deki çıkarlarını korudular. Boğazların kapanması ile Akdeniz ticaretini ve sömürgelerini Rusya’ya karşı güvende tuttular. Ayrıca Avrupa devletleri Islahat Fermanı nedeniyle Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmaya devam ettiler. Rusya’nın Osmanlı Devleti üzerindeki emellerine bir süre engel oldular. Paris Antlaşması ile Rusya, Küçük Kaynarca Antlaşmasıyla kazandığı avantajları kaybetti. Toprak bütünlüğünün AvrupalI devletlerin garantisinde olması, Osmanlı Devleti’nin artık kendini koruyamayacak durumda olduğunu gösteriyordu. Osmanlı Devleti’nin Karadeniz’de donanma bulunduramayacak olması Rusya ile birlikte yenik devlet muamelesi görmesine neden oldu.

4.2.4.1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi)

XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Avrupa’da sömürgecilik faaliyetleri ivme kazandı. Bu yüzden 1856’dan itibaren Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü savunan Avrupa devletleri, 1871’den sonra bu siyasetlerini terk edip Şark Meselesi’ni kendi lehlerine çevirmeye çalıştılar. Bu durumdan faydalanmak isteyen Rusya da gerek Paris Antlaşması ile kaybettiği avantajları yeniden kazanmak gerekse Balkanlarda etkinliğini artırmak amacıyla Panslavizm propagandalarına hız verdi. Bunun sonucunda Balkanlarda birçok isyan çıktı. Avrupa devletleri bu isyanların yarattığı sonuçları görüşmek üzere İstanbul’da “Tersane Konferansının toplanmasını kararlaştırdılar.

Osmanlı Devleti, konferans başladığında Kanun-i Esasi’yi top ateşleri eşliğinde ilan etti (23 Aralık1876). Hariciye Nazırı Saffet Mehmet Esad Paşa, konferansa katılan delegelere, atılan topların Meşrutiyet idaresini ve bu idarenin Osmanlı ülkesindeki Müslüman ve Hristiyanların özgürlüklerinin güvencesi olduğunu, dolayısıyla konferansa gerek kalmadığını belirtti. Böylece Avrupa devletlerinin iç işlerine karışmasını engellemeyi ve Rusya’ya karşı kendisine destek olmalarını planladı. Ancak beklenen olmadı. Avrupalı devletler, meşrutiyetin ilanını dikkate almayarak İstanbul Konferansı’nda Osmanlı Devleti’nden Sırbistan ve Karadağ’daki Türk askerlerinin çekilmesini, Bosna Hersek ve Bulgaristan’a özerklik verilmesini istediler. Osmanlı Devleti, egemenlik haklarını zedeleyen bu teklifleri reddetti. Bir süre sonra Avusturya, Almanya, İngiltere, Rusya ve İtalya’nın katıldığı Londra Konferansı düzenlendi. Osmanlı Devleti’nin katılmadığı bu konferansta Osmanlı Devleti’nin egemenlik haklarını zedeleyen bir protokol hazırlandı. Ancak Osmanlı Devleti bu protokol kararlarını reddedince Rusya, Osmanlı Devleti’ne tekrar savaş açtı (1877) (Görsel4.4).

Ruslar, Balkanlar ve Kafkaslar üzerinden saldırıya geçtiler, doğudan ilerleyerek Erzurum’a ulaştılar. Aziziye Tabyaları’nı ele geçirdiler. Ancak Erzurum halkı -Nene Hatun’un da içerisinde yer aldığı- uyguladıkları savunma ile Rusları bozguna uğrattı. Balkanlarda ilerleyen Rus orduları ise Gazi Osman Paşa tarafından Plevne’de durduruldu. Ancak daha sonraki savaşlarda Ruslar, Plevne cephesini yararak İstanbul Yeşilköy’e kadar ilerlediler.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 143 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!