Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 141

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 141

Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını kazanan ilk azınlık Edirne Antlaşması ile Yunanistan oldu. 3 Şubat 1830’da Londra’da yapılan görüşmeler sonucu Yunanistan Krallığı resmen kuruldu. Bu durum diğer Balkan uluslarını cesaretlendirerek onların da isyan çıkarmalarına ortam hazırladı. Edirne Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin Küçük Kaynarca Antlaşması’ndan sonra imzaladığı en ağır antlaşma oldu. Yunanistan’ın bağımsız olması ve Mora’nın elden çıkması ile Akdeniz’de dengeler değişti. Bu dengenin İngiltere lehine değiştiğini ileri süren Fransa, 1830’da Cezayir’i işgal etti. Böylece Osmanlı Devleti Kuzey Afrika’daki önemli bölgelerinden birini kaybetti. Bu gelişme Avrupa devletleri arasında süregelen sömürgecilik rekabetinin artık Osmanlı topraklarına sıçradığının da göstergesi oldu.

4.2.3. Kırım Savaşı ve Paris Antlaşması (1853-1856)

Rusya, sıcak denizlere inmek ve Balkanlarda etkin hâle gelmek amacıyla Osmanlı Devleti’ndeki gelişmeleri yakından takip ediyordu. Ancak Osmanlı Devleti’nin yapmış olduğu reformlar Avrupa devletleri ile yakın ilişkiler kurması ve ordusunu modernleştirmesi Rusya’yı rahatsız etmeye başladı. Bu reformlar, Rusya’nın tarihî politikalarına engel olabilirdi. Bu nedenle Rusya, Osmanlı Devleti’nin güçlenmesine fırsat vermeden harekete geçti. Rus Çarı I. Nikola, Osmanlı Devleti’nin iç işlerine müdahale etmek için kutsal yerler konusunu gündeme getirdi. Kudüs ve Filistin gibi yerlerdeki Ortodoks kiliseleri için geniş haklar istedi. Osmanlı Devleti bunu iç meselesi sayarak reddetti.

Yorumlayınız

Kutsal Yerler Sorunu

Kudüs, Osmanlı hâkimiyetine girdiği 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar tarihinin en çalkantısız dönemlerinden birini yaşadı. Bununla birlikte, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin düçar olduğu çöküş alametlerinin en belirgin yansımalarının görüldüğü coğrafya Kudüs’tü (…) Kudüs’ün dinî konumu, 19. yüzyılda yaşanan uluslararası çıkar çatışmalarında bahane olarak kullanılmaya oldukça müsaitti. Özellikle Protestan İngiltere ve Katolik Fransa ile Avusturya gibi Batı Avrupa güçlerinin karşısında kendine bir rol biçmeye çalışan Rusya’nın Ortodoksluğu bir güç devşirme aracı olarak kullanması Kudüs’ü uluslararası çatışmaların görünür alanı hâline getirmişti. Literatüre “Kutsal Yerler Sorunu” olarak giren ve Kudüs’teki kutsal mekânlar üzerindeki hak iddialarına dayanan bu problem asıl itibarıyla Çar I. Nikola ile III. Napolyon arasındaki politik çatışmanın bir formu olarak gelişiyordu. Bu süreçte Kudüs’teki kutsal mekânlar büyük devletlerin birbirlerini ölçüp tarttığı, kamuoylarını ajite ettikleri mekânlara dönüşmüştü.

• Rusya’nın kutsal yerler sorunu ile yakından ilgilenmesinin sebepleri neler olabilir? Belirtiniz.

  • Cevap:

Rusya’nın kutsal yerler sorunuyla ilgilenmesinin başlıca nedenleri şunlar olabilir:

  • Rusya, Ortodoks Hristiyanlığının merkezi olarak kabul ediyordu ve bu nedenle Kudüs’teki Ortodoks kutsal mekânlarının kontrolünü istiyordu.
  • Rusya, uluslararası arenada prestij kazanma ve gücünü artırma amacıyla Kutsal Yerler Sorunu’nu bir araç olarak kullanmıştır.
  • Diğer Batı Avrupa güçleriyle rekabet halinde olan Rusya, Kudüs’teki kutsal mekânlar üzerindeki hak iddialarını kullanarak kendi etki alanını genişletmek istemiş olabilir.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 141 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!