Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 140

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 140

Rum İsyanı ilk olarak 1820’de Eflak’ta başladı ancak isyan, Osmanlı Devleti tarafından kısa sürede bastırıldı, 1821’de Mora’da başlayan Rum İsyanı ise kısa sürede büyüdü. Avrupalılar Rum İsyanı’na büyük destek verdi. Bunda Rönesans’la birlikte eski Yunan uygarlığına yeniden ilgi duyan Avrupalı devletlerin, Rumlara “Helen çocukları” gözü ile bakmalarının payı büyüktü. Dolayısıyla Rumlar âdeta Avrupa’nın şımarık çocuğu hâline geldiler. Bu yüzden Rum İsyanı Avrupa’da büyük ilgi ile karşılandı. Rumlara yardım için Avrupa’dan Mora’ya birçok gönüllü geldi. İsyancılara İngiliz bankaları para, Ruslar ise silah yardımında bulundu.

Osmanlı Devleti’nde yeni kaldırılan Yeniçeri Ocağı’nın yeri tam doldurulamamıştı. Bu nedenle Osmanlı kuvvetleri isyanı bastıramadı. Dönemin padişahı Sultan II. Mahmut, Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’dan yardım istedi. Kavalalı Mehmet Ali Paşa bu yardım karşılığında Sultan II. Mahmut’tan Mora ve Girit valiliklerinin kendisine verilmesini talep etti. Bu isteği kabul edilince Mehmet Ali Paşa, oğlu İbrahim Paşa’yı Mora’ya isyanı bastırmak için gönderdi. Mısır’dan gelen askerî yardım sayesinde Osmanlı Devleti, Rum İsyanı’nı bastırdı (1827).

Rum İsyanı’nın bastırılması üzerine İngiltere, Fransa ve Rusya harekete geçtiler. Rumlara bağımsızlık verilmesini istediler. Osmanlı Devleti bu isteği kabul etmedi. Bunun üzerine İngiliz, Fransız ve Rus donanması, Mora kıyılarına gelerek Navarin Limanı’nda bulunan Osmanlı ve Mısır donanmalarını yaktı (1827) (Görsel 4.3). Aynı zamanda Ruslar, Osmanlı Devleti’ne savaş açtı. Ruslar doğuda Erzurum, batıda ise Edirne’ye kadar ilerleyince zor durumda kalan Osmanlı Devleti barış istedi. 1829’da Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Edirne Antlaşması imzalandı.

Edirne Antlaşması’na göre;
• Yunanistan bağımsız oldu.
• Eflâk, Boğdan ve Sırbistan’a ayrıcalıklar verildi.
• Tuna Nehri ağzındaki adalar Rusya’ya bırakıldı.
• Rus ticaret gemilerinin Boğazlardan serbestçe geçişi kabul edildi.
• Osmanlı Devleti, Rusya’ya savaş tazminatı ödedi.

Değerlendiriniz

Edirne Antlaşmasının sonuçlarını Osmanlı Devleti açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Edirne Antlaşması, Osmanlı Devleti için toprak kaybına, ekonomik zorluklara ve bağımsızlığını kaybeden Yunanistan’ın kurulmasına yol açtı. Bu antlaşma Osmanlı Devleti için olumsuz sonuçlar doğurdu.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 140 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!