Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 138

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 138

1789 Fransız İhtilali’nin neticesinde ortaya çıkan milliyetçilik akımı, çok uluslu olan ve monarşi ile yönetilen devletleri (Avusturya, Rusya, Prusya, İngiltere, Osmanlı Devleti gibi) olumsuz etkiledi. Diğer yandan 1804’te Fransa’da Napolyon imparator olunca Avrupa’da egemenlik alanını genişletmek istedi. Bu yüzden 1804 ile 1815 yılları arasında diğer Avrupa devletleri ile savaşlar yaptı. Bu savaşlar Fransa’nın yenilgisiyle sonuçlandı. Fransız İhtilali sonrasında etkili olan milliyetçilik akımından etkilenmek istemeyen ve monarşik yapılarını koruma çabasında olan Avrupa devletleri, bu savaşların sonuçlarını değerlendirmek amacıyla 1815 yılında Viyana Kongresi düzenledi (Görsel 4.1). Osmanlı Devleti’nin katılmadığı bu kongrede daha çok İngiltere, Rusya, Avusturya ve Prusya devletleri etkili oldular.

Kongre sonrasında Avrupa devletleri çıkarlarını korumak için bazı kararlar aldılar. İlk olarak Napolyon Savaşları nedeniyle bozulan Avrupa sınırlarını yeniden belirlediler. Ancak bu sınırlar çizilirken din, dil ve millet unsuru dikkate alınmadı. Bu yüzden Avrupa’da barış ve huzur ortamı sağlanamadı. İngiltere, Rusya, Prusya ve Avusturya, kurdukları bu düzeni koruyabilmek için aralarında bazı anlaşmalar yaptılar. Viyana Kongresi’nden Yunan İsyanı ve Navarin Baskım’na kadar geçen bu döneme (1815-1827) Avrupa tarihinde “yeniden kurmak” anlamında “Restorasyon Devri” adı verildi.

Kongreye katılan dört devlet Avrupa’daki mevcut durumu devam ettirmeye ve Fransız İhtilali’nin etkilerinden kendilerini korumaya çalıştılar. Metternich (Meternik) sistemi denen bir politika oluşturdular. Meternik sistemine göre Avrupa’nın neresinde bir ayaklanma çıkarsa birlikte hareket edilecek ve Fransız İhtilali’nin getirdiği milliyetçilik ayaklanmaları bastırılacaktı. Ancak Avrupa devletleri, milliyetçilik akımına karşı ortak karar almalarına rağmen Yunan İsyanı sırasında ikiyüzlü davranarak isyana destek verdiler.

Viyana Kongresi’nde ortaya çıkan diğer bir konu ise Şark Meselesi (Doğu Sorunu) oldu. Rusya, hasta adam dediği Osmanlı Devleti’nin bir an önce ortadan kaldırılmasından yanaydı. Ancak Avrupa devletlerinin Şark Meselesi’ne bakış açıları farklıydı. Bu devletlerin çoğu, Osmanlı Devleti’nin kendi gücüyle ayakta duracağına inanıyordu. Osmanlı Devleti’nin uygun olmayan bir zamanda yıkılması, kendi aralarında büyük çatışmalara yol açabilirdi. İngiltere ve Fransa gibi ülkeler, Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü savundular.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!