Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 137

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 137

Avusturya XIX. yüzyıl başlarında eski gücünden oldukça uzak bir görünümdeydi. Fransız İhtilali ile yayılan milliyetçilik akımı, çok uluslu yapısından dolayı bu ülkeyi de etkiledi. Diğer yandan Rusların Balkanlar üzerinde uyguladığı Panslavizm politikası ve dönemin sonlarına doğru siyasi birliğini tamamlayan Almanya’nın Pangermenizm politikaları Avusturya’yı iyice rahatsız etti.

Rusya’nın sıcak denizlere inme politikası XIX. yüzyılda da devam etti. Bundan dolayı yine Osmanlı Devleti ile sık sık savaştı. Bir yandan Boğazlara egemen olmak isteyen Rusya, diğer yandan Panslavizm politikası ile Balkanlarda da hâkimiyet kurmaya çalıştı. Balkanlarda Osmanlı  hâkimiyetinde bulunan ulusları Osmanlı Devleti aleyhine kışkırttı. Rusların Boğazlara egemen olmak istemesine İngiltere ve Fransa şiddetle karşı çıktılar.

İtalya, 1870 yılında Piyemonte Krallığı etrafında siyasi birliğini tamamladı. Gelişen sanayisine ham madde ve pazar arayışına yönelerek sömürgeci bir politika izlemeye başladı. Bu doğrultuda Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki topraklarına göz dikti. Ancak aynı bölgede emelleri bulunan İngiltere ve Fransa ile siyasi sorunlar yaşadı.

Almanya 1871 yılında Prusya Krallığı etrafında siyasi birliğini tamamladı. Bu nedenle sömürgecilik rekabetinde de geç kaldı. XIX. yüzyılda sömürge bölgelerinin büyük bir kısmının İngiltere’de olması, Almanları bu sömürge bölgelerini ele geçirmeye yöneltti. XIX. yüzyılın sonlarında İngiltere, Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü koruma politikasından vazgeçti. Bunun üzerine Osmanlı Devleti, Almanya’ya yakınlık duymaya başladı. Bu durum, Almanya’nın da çıkarlarına uygundu. Almanya, İngiltere’nin Hindistan yolunu kesmek için çaba harcamaya başladı. Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü savunur gibi görünerek kendisine ekonomik ve siyasi çıkar sağlamaya çalıştı.

Siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan büyük sıkıntılar içinde bulunan Osmanlı Devleti için XIX. yüzyıl oldukça sancılı bir dönemdi. Devlet, XVIII. yüzyılda büyük toprak kayıpları yaşamasına rağmen XIX. yüzyıl başlarında hâlâ oldukça geniş topraklara sahipti. Ancak bu dönemde Osmanlı Devleti’ni bekleyen ciddi tehlikeler vardı. Bunlardan başlıcaları Fransız İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik akımı ve Rusların Panslavizm politikasıydı. Diğer yandan Sanayi İnkılabı sonrasında ivme kazanan ham madde ve pazar rekabeti, Osmanlı Devleti’nin yer altı ve yer üstü kaynaklarına sahip olmak isteyen Avrupalı büyük devletlerin Şark Meselesi’ni gündeme getirmelerine neden olacaktı.

Emperyalist devletlerin yayılmacı politikaları karşısında varlığını korumak isteyen Osmanlı Devleti, XVIII. yüzyılda askerî ve teknik alanlar başta olmak üzere birçok alanda ıslahatlar yaptı. Büyük devletlerin çıkar çatışmalarından yararlanarak denge siyaseti izledi. Bazen Rusya’ya karşı İngiltere ve Fransa bazen de İngiltere ve Fransa’ya karşı Rusya ile ittifak kurdu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 137 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!