Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 119

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 119

Osmanlı Devleti’nde, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde yapılan en önemli uygulamalardan biri de tekaütlük yani emeklilik sistemidir. Emeklilik sistemi doğrultusunda ilk olarak 1866 yılında askerler için “Askerî Tekaüt Sandığı” kuruldu. Böylece ordu mensuplarının emekli olmaları veya vefatları durumunda eş ve çocuklarına bağlanacak maaşlar belli bir düzene sokulmaya çalışıldı. Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde ise uygulamanın kapsamı genişletilerek tüm devlet memurlarına yönelik tekaüt sandıkları kuruldu. Ayrıca Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde sosyal devlet anlayışına uygun bir diğer gelişme de yoksullara aylık bağlanması oldu.

Osmanlı Devleti’nde başlatılan bu sosyal güvenlik uygulamaları günümüzde T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermeye devam etmektedir. Bu alanda hizmet veren bu kurumlardan bazıları şunlardır:

Emekli Sandığı: 2006 yılına kadar Maliye Bakanlığına bağlı olarak Türkiye’de emekli olan memurların sosyal güvencesini sağlamakla yükümlü kurum konumundaydı. Günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde hizmet vermektedir.

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK): Sosyal Güvenlik Kurumuna devralmadan önce Türkiye’nin en büyük sosyal güvenlik kuruluşuydu. Ülke nüfusunun yaklaşık %50’sine sigorta ve sağlık hizmeti sunmaktaydı. Günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde hizmet vermektedir.

Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (Bağ-Kur): Kapsamına aldığı sigortalılarına sigorta kollarından olan malullük, yaşlılık, ölüm ve sağlık sigortası yardımı yapmakta, cenaze masrafları karşılığı toptan ödeme ve sosyal yardım zammı vermekteydi.

Bu kurumlar, 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumuna devrolmuştur. Bu tarihten itibaren Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı tek çatı altında toplanmıştır

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Ailenin bütünlüğünü korumak, parçalanmış ailelerin korunmaya, yardıma ve bakıma muhtaç fertleriyle çocuklarına her türlü maddi, manevi ve sosyal destek sağlamak, engelli ve bakıma muhtaç vatandaşlarımız ile şehit ve gazi yakınlarının sorunları ve istihdamına yönelik olarak 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adı altında faaliyetlerine başlamıştır. Bakanlık ayrıca ihtiyaç sahibi birçok vatandaşımıza (eğitim ve sağlık yardımları, kömür yardımı, gıda yardımı, engelli aylığı, eşi vefat eden kadınlara yapılan yardımlar, barınma yardımı, doğum yardımı vb.) sosyal yardımlarda da bulunmaktadır.

Değerlendiriniz

Osmanlı Devleti’ndeki sosyal kurumlar ile günümüzdeki sosyal yardım kuramlarını değişim ve süreklilik açısından arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’ndeki sosyal kurumlar, toplum içinde yardımlaşma ve dayanışma amacı taşıyordu. Günümüzdeki sosyal yardım kurumları, bu ilkeye dayanarak benzer bir rol oynamaktadır. Değişim ve süreklilik, temel yardım amaçlarının korunması açısından görülür.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!