Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 120

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 120

3.4.6. Millî ve Manevi Değerlerimiz

XIX. yüzyıldan itibaren ulus devletleşme ve endüstrileşme süreçleri Osmanlı sosyal hayatında birtakım değişmelere neden olsa da dil, aile yapısı ve bayrak gibi unsurlar önceki Türk ve İslam devletlerinde olduğu gibi varlığını koruyarak günümüze kadar geldi. Dolayısıyla dil, aiie ve bayrak gibi unsurlar gerek İslamiyet öncesi gerekse İslamiyet sonrası Türk millî ve manevi değerleri içerisinde önemli bir yere sahip olmuştur.

Millî ve manevi değerlerimizden biri olan dil, toplumsal birlikteliğin oluşmasındaki en önemli unsurlardan biridir. Dil sayesinde toplumlar tarih ve kültürlerine sahip çıkarak millî birlik ve beraberliğin sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Dil, toplumsal birlikteliğimizin oluşmasındaki rolünün yanında geçmişle gelecek arasında köprü konumundadır. Tarih, diline sahip çıkmayan birçok milletin tarih sahnesinden silinmesine tanıklık etmiştir. Bu yüzden Türk devletleri, Türk dilinin korunmasına yönelik önemli çalışmalar yapmışlardır.

XIII. yüzyılda Türk dili, yabancı dillerin etkisine girmiş durumdaydı. Bu durum karşısında 13 Mayıs 1277’de Anadolu’daki Türk beylerinden Karamanoğlu Mehmet Bey, “Bugünden sonra hiç kimse divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil konuşmayacaktır.” diyerek (Görsel 3.27) Türk dilinin önemine vurgu yapmıştır. 13 Mayıs günü hâlen ülkemizde “Türk Dil Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

Millî dil bilincine sahip olan Osmanlı Padişahı Sultan

II. Murat da Türkçenin yozlaşmasına karşı bazı tedbirler almış, bu doğrultuda Türkçeye Arapça ve Farsçadan bazı tercümeler yaptırmıştır. Mütercimlerin tercüme ettikleri eserlerde sade ve anlaşılır dil kullanmalarını istemiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Türk dilinin korunmasına yönelik önemli çalışmalarda bulunmuştur. Türkçemizi yabancı dillerin etkisinden kurtarmayı ve dilimizin zenginliklerini ortaya çıkarmayı amaçlayan Atatürk, bu doğrultuda 1932’de Türk Dil Kurumunun (Görsel 3.28) kurulmasına öncülük etti. Dil konusuyla ilgili görüşlerini “Millî his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin olması millî hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumayı bilen Türk milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır.” sözleriyle dile getiren Atatürk, millî dilin toplumsal birlikteliğin oluşmasında ne kadar önemli olduğunu belirtmiştir.

Tanışınız

Dilimizin korunması ve sonraki nesillere aktarılmasında bizlere düşen sorumlulukları değerlendiriniz.

  • Cevap:

Dilimizin korunması ve aktarılması için şunları yapabiliriz:

  • Dilimize sahip çıkmalı, dilin doğru ve güzel kullanımına özen göstermeliyiz.
  • Türkçe dil kurallarına uygun yazılı ve sözlü iletişimde bulunmalıyız.
  • Edebi eserleri okuyarak ve kültürel etkinliklere katılarak dilimizi zenginleştirebiliriz.
  • Dilin tarihini ve kökenini öğrenerek kültürel bağlamını anlamalıyız.
  • Genç nesillere dilin önemini ve güzelliklerini aktarmalıyız.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!