Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 118

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 118

3.4.5. Sultan II. Abdülhamit Dönemi nde Sosyal Devlet Yapısının Geliştirilmesi

Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde, sosyal devlet anlayışı gereği halkın sağlık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başta hastaneler olmak üzere pek çok sosyal yardım kurumu açıldı. Bu dönemde açılan hastane ve sosyal yardım kurumlarının bazıları şunlardır:

Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde açılan hastanelerden birçoğunun kuruluş ve işletme masrafı devlet hâzinesinden ya da Sultan’ın özel hâzinesinden karşılandı. İlk olarak doksana yakın gureba (garipler) hastanesi hizmete girdi. Gureba hastanelerinin önceliği yoksul, kimsesiz, dul ve yetimlere ücretsiz sağlık hizmeti ve ilaç vermekti. Gureba hastaneleri Anadolu’nun dışında Orta Doğu ve Balkanlardaki birçok şehirde de açıldı.

1880 yılında yayımlanan “Hapishaneler ve Tevkifhaneler Nizamnamesi” ile her hapishaneye bir hastane ya da hasta odası kuruldu. Bunların dışında çocuklar için kurulan etfal ve Hamidiye hastaneleri, askerî hastaneler ve akıl hastaneleri Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nin sağiık hizmetleri içerisinde yer aldı.

Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde sosyal devlet anlayışı ile hizmet veren en önemli kurumlardan biri Darülaceze oldu. Darülaceze; engelli, yaşlı, kimsesiz, fakir, âciz, öksüz, yetim vatandaşların barınıp korunması ve tedavisi için kuruldu (1895). Sultan II. Abdülhamit, Darülacezenin kurulma aşamasında 10.000 altın bağışta bulundu. Buraya Müslümanlarla birlikte Hristiyan ve Yahudiler de kabul edildi. Darülaceze bünyesinde yetimhane, ilkokul, sağır, dilsiz ve âmâlar mektebi de hizmet verdi. Kimsesiz çocuklara meslek edindirmek amacıyla mesleki eğitim veren imalathaneler açıldı. Burada erkek ve kadınlar için ayrı ayrı hastaneler mevcuttu. Darülaceze, o dönemden kalan sosyal yardım kurumlarından biri olarak hâlen T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde hizmet vermeye devam etmektedir (Görsel 3.25).

Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde açılan diğer bir kurum da “Darülhayr-ı Âli”dir. Öncelikle şehit çocuklarının ve kimsesiz çocukların barınması, eğitilmesi ve bir zanaat öğrenmesi amacıyla Maarif Nezareti bünyesinde açıldı (1903) (Görsel 3.26). Yine Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde korunmaya muhtaç çocukların bakımı amacıyla 1908 yılında Himaye-i Etfal Cemiyeti kuruldu. Cemiyet, günümüzde T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde yer alan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapsamında faaliyetlerine devam etmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!