Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 115

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 115

Tanzimat Dönemi’nde Osmanlı eğitim sistemindeki aksaklıkları gidermek amacıyla önemli çalışmalar yapıldı. Bu dönemde genel olarak Batılı anlayıştaki eğitim kurumlarının açılması planlandı. Tanzimat Dönemi’nde açılan en önemli eğitim kurumlarından biri “Mekteb-i Mülkiye” oldu (Görsel 3.22).

12 Şubat 1859’da eğitim faaliyetlerine başlayan Mekteb-i Mülkiye’ye genç ve yetenekli memurlar ile yaşları yirmi beş-otuz arasında olanlar sınavla alındı. Eğitim süresi iki yıl olan okulun mezunları genelde kaymakam, kaza ve mal müdürü olarak atandı. Okulda güzel yazı, kompozisyon, matematik, tarih, ekonomi, istatistik, coğrafya, yeni Osmanlı kanunları, Osmanlı Devleti’nin yabancı devletlerle yaptığı anlaşmalar ve devletler hukuku dersleri okutuldu.

Okul, 1877 yılında Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde, “Mekteb-i Mülkiye-i Şahane” ismini aldı. 1879’a kadar okuldan mezun olan 162 öğrencinin tamamı Müslüman’dı. Bu tarihten itibaren gayrimüslim öğrenciler de okula kabul edildi. Mekteb-i Mülkiye I. Dünya Savaşı sırasında eğitim faaliyetlerine son verdi. 1936 yılında Atatürk’ün öncülüğünde Ankara’ya taşınan Mekteb-i Mülkiye, günümüzde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.

Islahat Fermam’mn ilanından bir süre sonra bütün eğitim işleri “Maarif-i Umumiye Nezareti”ne bağlandı. 1869’da çıkarılan “Maarif-i Umumiye Nizamnamesi” ile eğitim sisteminde yapılacak faaliyetler için bir program yapıldı. Bu düzenlemelerde, okullarda okutulacak dersler ve ders kitapları, sınav sistemi, öğretmen yetiştirilmesi ve tayini, okulların denetimi gibi konulara yer verildi. Bu dönemde Sanat Mektepleri, Kondüktör Mektebi, Aşı Memurları Mektebi, Telgraf Memurları Mektebi, Rüsumat Memurları Mektebi, Dişçi Mektebi, Demir Yolu Memurları Mektebi ve Çırak Mektepleri gibi teknik ve mesleki konularda eğitim veren yeni okullar açıldı.

Etkinlik

XVIII ve XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde açılan bazı eğitim kurumlarının amaçlarını, verilen örnekteki gibi karşılarına yazınız.

  • Cevap:

Mühendishane-i Berr-i Hümâyun → Askeri alanda mühendislik bilgisi ve uzmanlık sağlamak.

Mekteb-i Tıbbiye  → Tıp alanında eğitim vererek doktor yetiştirmek.

Mekteb-i Harbiye → Askeri alanda subay yetiştirmek.

Mekteb-i Mülkiye → Devlet idaresi için memur yetiştirmek ve modern yönetim bilgisi sunmak.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 115 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!