Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 114

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 114

Mühendishâne-i Berr-i Hümâyun

Mühedishane-i Berr-i Hümayun Sultan III. Selim Dönemi’nde, Nizam-ı Cedit ordusuna destek amacıyla açılan mesleki ve teknik bir okuldur. Kara mühendishanesi niteliği taşır. Viyana’da elçilik yapmış olan Ebubekir Ratib Efendi’nin gözlemleri doğrultusunda, Avrupa eğitim sistemi örnek alınarak kuruldu (1795). Okulda Avrupa’dan getirilen birçok uzman görev aldı. Eğitim müfredatında ağırlıklı olarak matematik, coğrafya, arazi ölçümü, harita çıkarma, lağımcılık ve müstahkem binalar inşası, isabetli ve seri top atıcılığı gibi konular yer aldı. Mühendishâne-i Berr-i Hümâyun, Topçu ve İstihkâm Okulu ile Harbiye Mektebinin (Kara Harp Okulu) temelini oluşturdu.

XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde eğitim alanında büyük değişiklikler ve gelişmeler yaşandı. Sultan II. Mahmut Dönemi’nde eğitim çalışmaları ivme kazandı. Bu dönemde ilköğretimin basamağı sayılan sıbyan mektepleri, “Maarif-i Sıbyan Fermam” ile eğitim erkek ve kız çocuklar için İstanbul’da zorunlu hâle getirildi. Böylece Osmanlı Devleti’nde zorunlu eğitim dönemi başlamış oldu. Ancak uygulamadan kesin bir sonuç elde edilemedi. Sultan II. Mahmut Dönemi’nde;

• “Rüştiye” (ortaokul) ve “Mekteb-i Ulûm-ı Edebiyye” gibi orta dereceli okullar kuruldu.

• Modern tıp eğitiminin verilmesi amacıyla İstanbul’da “Mekteb-i Tıbbiye” adıyla askerî bir okul açıldı (1827). Okulun temel amacı, Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye ordusunun sağlık alanındaki ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik uzmanlar yetiştirmekti. Okulda Avrupa’da tıp alanında nam yapmış birçok hoca görev yaptı. Öğretim dili Fransızca olan okulda anatomi dersleri, modeller ve resimlerle yapılmıştır.

• Fransız eğitim sistemi örnek alınarak “Mekteb-i Harbiye” adıyla askerî bir okul açıldı (1834). Okulun temel amacı, Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye ordusuna modern askerî ve teknolojik bilgiye sahip subay yetiştirmekti. Bu okul öğrencilerinden bazıları eğitim amacıyla Paris, Londra, Viyana gibi şehirlere gönderildi. Okulda genel olarak geometri, matematik, cebir, astronomi, tarih, coğrafya, Fransızca ve askerlikle ilgili çeşitli dersler okutuldu.

• Osmanlı devleti bürokrasisi için nitelikli memur yetiştirmek amacıyla “Mekteb-i Maarif-i Adliyye” kuruldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 114 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!