Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 116

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 116

3.4.3, Osmanlı Devleti’nde Açılan Yabancı Okullar

XIX. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti ile ilişki kuran devletler kendi çıkarlarını korumak amacıyla Osmanlı topraklarında birçok okul açtılar.

Oldukça geniş imkânlara sahip bu okullarda zamanla milliyetçilik fikirleri etkili oldu. Azınlıkların eğitim gördüğü yabancı okullarda Osmanlı aleyhine propagandalar yapıldı. Yine bu okullarda misyonerlik faaliyetleri yaygınlaştı. Zamanla devletin otorite boşluğundan faydalanan birçok ülke Osmanlı sınırları içerisinde, kiliselerin bünyesinde okullar açtılar. Bu dönemde Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya gibi ülkeler açtıkları okullar sayesinde politik çıkarlarını korumaya çalıştılar. XX. yüzyıl başlarında ülkede 7.000’e yakın azınlık okulu ile 400’e yakın yabancı okul eğitim faaliyetlerinde bulunmaktaydı.

Azınlıklara ve yabancılara okullarda (Görsel 3.23) yapılan yıkıcı propagandalar özellikle gayrimüslim halk arasında milliyetçilik fikirlerinin yayılmasına neden oldu. Bulgar, Rum ve Ermeni isyanlarının çıkmasında bu okullar büyük rol oynadı. Bu gelişmeler Osmanlı Devleti’nin parçalanmasını hızlandırdı.

3.4.4, Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde Hizmet Veren Eğitim Kurumları

Sultan II. Abdülhamit’in yenileşme ve ilerleme ile ilgili en yaygın faaliyet alanlarından biri eğitimdir. Bu dönemde ekonomi dış borç yükü nedeniyle iflas sürecine gelmiş olsa da eğitim reformları aksatılmadan devam ettirildi. Bu sayede Osmanlı Devleti’nin tekrar güçlenmesi ve dünyanın önde gelen ülkeleri nezdinde kendine iyi bir yer edinebilmesi amaçlandı. Sultan II. Abdülhamit Dönemi’ndeki eğitim ve öğretim anlayışı merkeziyetçi temeller üzerinde şekillendi. Eğitim merkezleri sadece İstanbul’la sınırlı kalmadı ve tüm Osmanlı coğrafyasında eğitime yönelik hamleler yapıldı. Maarif Nezareti bünyesinde, ilkokuldan üniversiteye kadar eğitimin hemen her alanında okullar açıldı. Her öğretim derecesi için genel müdürlükler ve müfettişlikler oluşturuldu. Her vilayet merkezinde birer maarif müdürlüğü kuruldu. Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde kurulan okulların çoğu günümüz eğitim kurumlarının temellerini oluşturdu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!