Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 113

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 113

3.4.2. Osmanlı Devleti’nde Eğitim Kurumlarım Modernleştirme Çabaları

XVIII. yüzyılda Osmanlı Devleti, Avrupa devletleri ile siyasi ve askerî rekabette başarılı olamadı. Bu amaçla Osmanlı padişahları ve diğer devlet adamları bu alanlardaki aksamaların sebeplerini araştırarak sorunların giderilmesi için çalıştılar. Özellikle askerlik ve eğitim alanlarında Avrupa’yı örnek alarak ıslahatlara başladılar.
XVIII. yüzyılda Avrupa devletleriyle siyasi ve askerî rekabet çerçevesinde açılan eğitim kurumlan şunlardır:

Sultan I. Mahmut, Osmanlı ordusunun Avrupa ile rekabet edebilecek bir seviyeye gelmesi için çaba gösterdi. Bu doğrultuda Avrupa’dan, alanında başarılı uzmanlar getirildi. Bu girişimler arasında en önemlisi aslen Fransız olan Conte de Bonneval’in (Kont dö Boneval) ülkeye davet edilmesidir. İslamiyet’i kabul eden Bonneval, Humbaracı Ahmet Paşa unvanıyla öncelikle Humbaracı Ocağı’nı ıslah etti. Sonrasında Avrupa örnek alınarak teknik alanda askerî eğitim veren “Hendesehane” İstanbul’da kuruldu (1734). Okulda askerlik mesleğine yönelik dersler yanında, ağırlıklı olarak mühendislik alanına yönelik dersler de verildi. Ancak yeniçeri isyanları nedeniyle Hendesehane 1750 yılında kapatıldı.

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı’nda donanmanın yetersiz olduğu görüldü. Kaptanıderya Haşan Paşa’nın tavsiyesi üzerine Avrupa ile rekabet edebilecek bir donanma oluşturmak amacıyla I. Abdülhamit Dönemi’nde Mühendishâne-i Bahr-i Hümâyun açıldı (1775). Okulda ilk olarak Fransız subay Baron de Tott tarafından matematik ağırlıklı dersler verildi. Sonraki dönemlerde, eğitilmiş denizcilere olan ihtiyaçtan dolayı Cezayirli Gazi Haşan Paşa’nın öncülüğünde deniz mühendisliği, hendese ve coğrafya bilimlerine ağırlık verildi. Batı tarzında eğitim veren Mühendishâne-i Bahr-i Hümâyun, aynı zamanda günümüz Deniz Harp Okulunun temelini oluşturdu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 113 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!