Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 100

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 100

1830 İhtilali

1815 Viyana Kongresi’nden sonra Metternich sisteminin uygulanmasıyla Fransız İhtilali’nin ortaya çıkarmış olduğu milliyetçilik, eşitlik gibi kavramların önüne büyük ölçüde geçildi. Avrupa’da monarşileri güçlendirmeye yönelik adımlar atıldı. Bu durum Fransa’da etkisini gösterdi. Napolyon’dan sonra tahta geçen krallar özgürlükleri kısıtlamaya, basına sansür uygulamaya hatta daha da ileriye giderek monarşik düzeni yeniden kurmaya yöneldiler. Ancak bu gelişmeler başta basın mensupları ve burjuvalar olmak üzere Fransa’da özgürlükçü düşünceleri savunanları rahatsız etti. Halkın da desteği ile krala karşı başkaldırı başladı.

1830 İhtilali diye adlandırılan bu olay sonrasında liberal fikirleri ile tanınan Louis Philippe (Lui Filip) önderliğinde yeni bir anayasa hazırlandı. Özgürlükçü düşünceleri savunan liberal akım güçlendi. Başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde meşruti düzene geçilerek halk, kral ile birlikte yönetime ortak oldu. 1830 İhtilali’nin getirdiği akımlar sayesinde Belçika ve İsviçre bağımsızlığını kazandı. İngiltere ve Fransa’da işçi sınıfı, ekonomik ve siyasal yaşamda birtakım kazanımlar elde etti.

1848 İhtilal;

Sanayi İnkılabı sonucu ortaya çıkan işçi sınıfı ticaretin burjuvanın tekelinde gelişmesi ve sömürgeciliğe dönüşmesi ile birlikte her geçen gün büyük bir yük altına giriyordu. Siyasi, ekonomik ve sosyal hakların çoğundan yoksun olan işçiler, ülkedeki vergi yükünü taşıyor ve günlük on beş saatlik çalışma yükü altında eziliyordu. Louis Philippe ise işçilerin bu sorunlarını görmezden geliyor, işçilerin olası bir greve gitmelerini önlemek amacıyla onlara baskı ve şiddet uyguluyordu. Bu durum karşısında işçiler krala karşı birleşerek sendikalar ve dernekler oluşturmaya başladılar. Neticede bu gelişmeler 1848 İhtilali’nin fitilini ateşledi. Özgürlük yanlısı liberallerle işçi sınıfının haklarını savunanlar güç birliği yaparak ayaklanma başlattılar (Görsel 3.12). Kral, ayaklanmaları şiddet yoluyla bastırmak istedi ancak başarılı olamadı ve ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Bunun üzerine Fransa’da geçici bir hükümet kuruldu. Bu hükümet yeni bir anayasa hazırlayarak cumhuriyet yönetimine geçildiğini ilan etti. 1848 İhtilali sonucunda sendikal hareketler yaygınlaştı. İşçi sınıfı grev, sosyal güvence gibi kazanımlar elde etti. Mutlakiyetler büyük ölçüde sona erdi. Birçok Avrupa ülkesinde hazırlanan anayasalarla kralların yetkileri kısıtlandı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 100 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!