Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 99

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 99

Avrupa’da yaşanan ihtilaller birtakım siyasi, sosyal ve ekonomik ideolojiyi de beraberinde getirdi. Bu ideolojiler genel olarak liberalizm, kapitalizm, sosyalizmdir.

Liberalizm: Siyasi ve ekonomik liberalizm olarak ikiye ayrılır. Siyasi liberalizm; ideoloji, din ve inanç özgürlüğü, sekülerizm, mülkiyet özgürlüğü gibi özgürlüklerin yasal güvenceye bağlanmasını savunur. Bunu sağlayacak mekanizma ise anayasacılık ve çoğulculuğa dayalı bir siyasi sistemdir. Bu ideolojiyi savunan İngiliz Filozof John Locke (Con Lok) (1632-1704) (Görsel 3.11), bireyi ve bireyin tercihlerini her şeyin merkezine yerleştirir. Birey temel bir değerdir ve topluluktan önce gelir. Dolayısıyla birey hiçbir sınırlama olmadan özgürce hareket edebilmelidir.

Bunun için hukuk düzeni bireyin temel hak ve özgürlüklerini garanti altına almalıdır. Ekonomik liberalizm ise özel mülkiyet ve serbest ticaret sistemine dayanır. Ekonomik faaliyetlerde bireyi ön plana çıkarır. Mümkün olduğu sürece devletin ekonomiye müdahalesini reddeder. Bu sisteme, serbest piyasa ekonomisi adı verilir.

Liberalizmin etkisiyle gelişen özgür düşünce; eğitim, din, basın ve sanat alanında da kendini gösterdi. Bu sayede ulus egemenliğine dayanan yönetimler ortaya çıkmaya başladı.

Kapitalizm: Temel amacı sürekli ve yüksek kâr elde etmek, bireylere ekonomide serbest girişim hakları kazandırmak, özel sektörü güçlendirerek devletin üretime katkısını asgari seviyeye düşürmek olarak değerlendirilebilir.

Özellikle Sanayi İnkılabı sonrasında ivme kazanan kapitalizmde sermayedarlar, sahip oldukları üretim araçlarının sürekliliğini sağlamak için ham madde ve iş gücüne ihtiyaç duydular. Bu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sömürgecilik faaliyetlerine hız verdiler. Afrika ve Amerika kıtalarında sömürge imparatorlukları kurdular. Ancak kapitalist sistem zamanla toplumda gelir dağılımında eşitsizliklere neden oldu. Bu sistem içerisinde sömürüldüklerini düşünen işçi sınıfı kapitalizme karşı tepki göstermeye başladı.

Sosyalizm: Temel amacı, ortak mülkiyete dayalı bir toplum idealine ulaşmaktır. Kapitalizme bir tepki olarak XIX. yüzyılda, sermaye sahipleriyle işçiler arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak amacıyla ortaya çıkmıştır. İlk yıllarda, fabrikasyon üretimin yaygınlaşması karşısında iş olanaklarını yitiren zanaatkârların çıkarlarının savunuculuğunu yapan sosyalizm, zamanla büyüyen sanayiye bağlı olarak sayıları çoğalan işçi sınıfının ideolojisi olmuştur.

Sosyalizm, toplumsal alanda özellikle işçi sınıfına birtakım kazanımlar getirdi. Örneğin Sanayi İnkılabı sonrasında başta İngiltere olmak üzere Fransa, Almanya gibi ülkelerde işçilere sendika kurma hakkı tanındı. Sosyalizmin toplumsal alandaki en büyük etkisi ise I. Dünya Savaşı sırasında Çarlık Rusya’da görüldü. Lenin (1870-1924) önderliğinde gerçekleşen “Bolşevik Devrimi” sonucu Çarlık Rusya yıkıldı.

Fransız İhtilali ve Sanayi İnkılabı, Avrupa’da bazı ideolojilerin ortaya çıkmasının yanında 1830 ve 1848 İhtilallerinin çıkmasına da ortam hazırladı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!