Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 101

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 101

3.1.4. Mutlakiyetçi Monarşilerin Anayasal Monarşilere Dönüşmesi

Anayasacılık, devletin temel fonksiyonlarının, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin ilgili yasalar tarafından belirtilmesi ve ilgili kurumların da bu yasal çerçeve içinde hareket etmesi gerektiğini ileri süren görüştür. Anayasal sistem ilk kez İngiltere’de Magna Carta’nın (Magna Karta) ilanı ile (1215) doğmuş ve zamanla gelişmiştir. Aydınlanma düşüncesi ilkelerine dayanan ilk modern ve yazılı anayasa 3 Mayıs 1791 tarihli Polonya Anayasası’dır (Görsel 3.13).

Mutlakiyetçi monarşi: Yasama ve yürütme kuvvetlerinin hükümdarda toplandığı bir hükümet sistemidir. Bu sistemde devlet içinde tek ve en büyük otorite hükümdardır.
Anayasal monarşi (Meşrutiyet): Hükümdarın mutlak yetkilerinin bir bölümünü anayasal kurumlara ve meclise devrettiği yönetim biçimidir.

Fransız İhtilali neticesinde kralın yetkileri anayasayla sınırlandırılarak bu yetkiler meclisle paylaşıldı. Bu gelişmeler mutlakiyetçi monarşilerin anayasal monarşilere dönüşmesine neden oldu. Sanayi İnkılabı sonrasında ise Avrupa’da işçi sınıfı ve burjuva, anayasal düzeni kral karşısında güç kazanmak için bir araç olarak gördüler. Ekonomik yönden güçlenen burjuva sınıfı, zamanla kralın yetkilerini sınırlandırarak siyasal alanda da güç arayışına başladı. Sonuçta işçi sınıfı ve burjuvanın iş birliği ile Fransa’da 1848 İhtilali meydana geldi. İhtilal sonrasında cumhuriyet ilan edilerek anayasal düzene geçildi. Bu gelişmeler sınıflı toplum yapısı yerine adil ve eşit düzene dayalı toplum yapısını beraberinde getirdi. Fransa’dan sonra Belçika, Hollanda, Danimarka ve İsviçre gibi Avrupa ülkelerinde anayasal düzene geçildi. Bu sayede mutlak monarşilerin bir kısmı yıkıldı ya da yöneticilerin yetkilerine büyük ölçüde kısıtlamalar getirildi.

Değerlendiriniz

Anayasal düzene geçiş, toplumlara ne gibi kazanımlar sağlamış olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Anayasal düzene geçiş, toplumlara temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasını sağlamış, yasal ve siyasal mekanizmalarla hükümetin denetlenmesini mümkün kılmıştır. Ayrıca, farklı sosyal ve ekonomik grupların siyasi sisteme katılımını artırarak, daha adil ve katılımcı bir yönetim biçimini teşvik etmiştir.

11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 101 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!