Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 55

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 55

2.2.3. Kuruluş Yıllarında Osmanlı Fetih Yöntem ve Politikaları

1281 yılında Ertuğrul Bey’in vefatından sonra Kayı boyunun başına geçen Osman Bey’i oldukça zorlu bir süreç bekliyordu. Bu tarihlerde Anadolu’da Moğol tehlikesi devam ediyordu. Moğolların önünden kaçan binlerce Türk, güvenli olarak gördükleri batıya, uçlara yönelmişlerdi. Diğer yandan Türkiye Selçuklu Devleti’nin dağılma sürecine girmesiyle Anadolu’da merkezî otorite bozulmuştu. Bu duruma bağlı olarak birçok Türk Beyliği bağımsız hareket etmeye ve Anadolu Türk siyasi birliğini sağlamak amacıyla kendi aralarında mücadeleye başlamışlardı. Bunların dışında kurulduğu bölge itibarıyla Kayılar, Bizans’ın yakın tehdidi altındaydı. Tüm bu gelişmeler karşısında Osman Gazi, sabırlı ve dengeli bir politika izlemek zorunda kaldı. Anadolu beylikleri arasında yaşanan mücadelelerden uzak duran Osman Bey, cihat ve gaza amaçlı, batı eksenli bir fetih politikası izledi. Bu yüzden birçok Türkmen aşireti Osman Bey’in etrafında toplandı. Bu aşiretler, Anadolu’da diğer Türk beyliklerinin birbirleriyle yapmış oldukları mücadelede yer almayarak batı eksenli fetih politikası izleyen Osmanlı Devleti’ne destek oldular. Bu sayede hem yeni yurtlar edindiler hem de elde edilen ganimetlerden pay alarak ekonomik yönden güçlendiler.

Osman Bey

Gençliğinde “Kara Osman Bey” diye anıldı ve cesareti ile ünlendi. Ahi teşkilatının lideri olan Şeyh Edebali’nin kızı Bala Hatun ile evlendi. Ertuğrul Bey 1281 ’de ölünce boy ileri gelenleri tarafından uç beyi ve boy başkanı seçildi. Bir süre babasının barışçı tutumunu izledi. Ancak Bizans tekfurlarının sık saldırıları yüzünden, ömrünün büyük bir bölümü bunlarla mücadele etmekle geçti.

Osmanlı Devleti’ni kuran Osman Bey, öldüğü zaman miras olarak şunları bıraktı: bir sarık, bir zırh takımı, bir tuzluk, bir kaşıklık, bir çift çizme, iki sancak, bir kılıç ve mızrak, dört at, misafirleri için beslenen üç küçük koyun sürüsü.

Osmanlı Beyliği’nin yapmış olduğu fetihler bir anda olmadı. Belli bir süre ve sistem içinde, uzun süreli sabır isteyen bir süreç sonrasında gerçekleşti. Öyle ki Osman Bey Dönemi’nde 1302 yılında Bizans ile yapılan Koyunhisar Savaşı sonrası beyliğin temelleri ancak atılabildi. Yine İznik, dönem dönem gerçekleşen kuşatmalar sonucu ancak otuz yıl sonra Orhan Bey Dönemi’nde fethedildi.

Osman Bey’in izlemiş olduğu cihat ve gaza politikasında en büyük rakibi Bizans ve Bizans’a bağlı tekfurlardı. Bu yüzden Bizans’ın durumuna göre pozisyon alan Osman Bey, Bizans’la bazen uzlaşma bazen de çatışmaya dayalı bir dış politika izledi. Bazı Bizans tekfurlarıyla dostluk ilişkisi kurdu. Fetih hareketlerine başlamadan önce ise Bizans yönetiminden memnun olmayan bölge halkının gönlünü kazanmaya çalıştı. Bu doğrultuda ele geçirilen bölgelerdeki gayrimüslim halka son derece iyi davranıldı. Yağma ve talan yerine onları himaye altına alıp vergiye bağlamayı tercih etti.

Osman Bey’in Bizans ve tekfurlarına karşı denge anlayışına dayalı bir siyaset izlemesinin sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Osman Bey, dış tehditlerle başa çıkmak ve bölgedeki siyasi dengeleri koruyarak Osmanlı Beyliği’ni sağlam bir temelde inşa etmek için denge anlayışına dayalı bir siyaset izlemiştir.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!