Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 54

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 54

Osman Gazi, fetihlere ara vermeden devam etti. Diğer yandan XIII. yüzyılın başlarında Türkiye Selçuklu Sultanı III. Alaaddin Keykubat’ın İlhanlIlar tarafından İran’a götürülmesi üzerine Anadolu’da iktidar boşluğu ortaya çıktı. Bu durumdan faydalanan Osman Bey bağımsızlığını ilan ederek kendi adına hutbe okutup para bastırdı. Böylece Osmanlı Beyliği bağımsız konuma geldi (1302).

Osmanlı Beyliği’nin kuruluş tarihi yıllardır tartışma konusu olmuştur. Hatta uzun yıllar ders kitaplarında Osmanlı Beyliği’nin kuruluş tarihi 1299 olarak belirtilmiştir. Ancak yapılan araştırmalar, elde edilen yeni veriler mevcut tarihî bilgilerin değişebilmesine neden olabilmektedir. Nitekim Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ile ilgili yapılan araştırmalar, Osmanlı Devleti’nin 1299 yılında değil, 1302 yılında kurulduğunu ortaya çıkarmıştır.

Yorumlayalım

OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞ TARİHİ

Osman’ın bir hanedan kurucusu durumuna gelmesi, 1302’de bir Bizans ordusuna karşı aldığı Bap- heus Savaşı zaferiyle ilgilidir… BizanslI tarihçi Pachymeres’e (Pakimeres) göre savaşın kaybedilmesi Bizans ordusunda baş gösteren anlaşmazlıklar yüzünden olmuştur. Bapheus Savaşı için Pachymeres’in verdiği tarih 27 Temmuz 1302’dir. Osmanlı kaynağına göre Koyunhisar Savaşı hicri 702’dedir. (Başlangıcı, 27 Temmuz 1302’dir.) Böylece savaşın tarihi üzerinde de iki kaynağımız birleşir.

Bir imparatorluk ordusuna karşı kazanılan bu zafer, Osman Gazi’yi (Görsel 2.3) bölgede karizmatik bir bey durumuna getirmiştir. Pachymeres onun bu zaferle şöhretinin Paflagonya’ya (Kastamonu) kadar yayıldığını ve gazilerin onun bayrağı altına koşuştuklarını kaydeder. Yine tarihçi Neşrî, Osman’ın beyliğini ve bağımsızlığını haklı olarak bu tarihe koyar. Bapheus (Koyunhisar) Savaşı, Osman’a bir hanedan kurucusu karizmasını kazandırmış, kendisinden sonra oğlu Orhan itirazsız beylik tahtına geçmiştir. Dolayısıyla 27 Temmuz 1302 tarihini Osmanlı Devleti’nin kesin kuruluş tarihi olarak kabul edebiliriz.

Yeni kaynaklara ulaşılması ya da mevcut kaynakların araştırmacılar tarafından yeniden yorumlanması tarihî bilgileri ne yönde etkilemektedir? Belirtiniz.

  • Cevap: Yeni kaynaklara ulaşılması veya mevcut kaynakların yeniden yorumlanması, tarihsel bilgilerin daha doğru ve geniş bir bakış açısıyla anlaşılmasına yardımcı olur, bu da geçmiş olaylar ve dönemler hakkındaki mevcut anlayışımızı derinleştirebilir veya değiştirebilir. Yeni bulgular, tarihi olayların zaman çizelgesini, önemini veya neden-sonuç ilişkilerini daha iyi aydınlatarak tarih biliminin evrimine katkıda bulunur.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 54 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!