Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 56

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 56

Osman Bey, zaman zaman Bizans tekfurları arasında yaşanan mücadelelerden faydalanarak beyliğin topraklarını genişletmeye çalıştı. Osman Bey’in Bizans’a yönelik fetih politikası iki aşamalı oldu, ilk aşamadaki hareket noktası Kayıların merkezi olan Söğüt idi. İkinci aşamada ise Karacahisar’ı (Eskişehir’e 7 kilometre uzaklıkta) fethetti ve bundan sonra Bizans’a yönelik fetihleri buradan yönetti. Osman Bey, Karacahisar’ın fethinden bir süre sonra bölgedeki Bizans tekfurlarının kendi aralarındaki mücadelelerden faydalanıp Sorkun, Taraklı ve Göynük topraklarını fethederek beyliğin sınırlarını Bizans yönünde genişletti. Bu gelişmeler Bizans tekfurlarını rahatsız etmeye başladı. Tekfurlar, Osman Bey’i ortadan kaldırmak için plan yaptılar. Ancak Harmankaya Tekfuru Köse Mihal, bu durumu Osman Bey’e haber verdi. Gerekli tedbirleri alan Osman Bey, bu tekfurları yenilgiye uğrattı. Elde ettiği bu zafer sonrası Yarhisar, Bilecik ve İnegöl’ü ele geçirdi (1299). Bir süre sonra beyliğin merkezini Bilecik’e taşıdı (Harita 2.4).

Bilecik’in alınmasından sonra fetih hareketlerine ara vermeden devam eden Osman Bey, Köprühisar ve Yenişehir’i ele geçirdi. Osman Bey’in uzun vadeli ve sabırlı dış politikası sonrasında yapılan fetihler sonucu beyliğin toprakları İznik’e kadar genişledi. Osman Bey, ele geçirilen toprakları eski Türk töresindeki “fethedilen yerin fetheden kumandana verilmesi” geleneğine uyarak kardeşleri, oğulları ve komutanlarına “dirlik” olarak verdi.

• Koyunhisar Savaşı (1302): Osman Bey’in fetih hareketleri ile elde ettiği başarılar, komşu Bizans tekfurlarını rahatsız etti. Bursa tekfuru önderliğinde birleşen Rum tekfurları, Osmanlı Beyliği’ni bu bölgelerden atmak için harekete geçtiler. Bizans’la yapılan bu ilk savaşı Osman Bey kazandı.

Koyunhisar Zaferi sonucunda Osmanlı Beyliği bölgede büyük bir itibar kazanarak bağımsız konuma geldi. Osman Bey, bağımsızlık alametleri olarak kendi adına para bastırıp hutbe okuttu. Diğer yandan Bursa, -kuzey kısmı hariç- Türkler tarafından çevrilmiş oldu. Böylece İzmit yolu da Osmanlı Devleti’ne açıldı.

Koyunhisar Savaşı’nın Osmanlı Devleti’ne siyasi açıdan ne gibi kazanımları olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Koyunhisar Savaşı, Osmanlı Devleti’ne karizmatik ve saygın bir lider olarak kabul edilen Osman Bey’in liderliğinde bölgede önemli bir güç olma statüsü kazandırdı. Ayrıca, bu zafer Osmanlı’nın bağımsızlığı ve bölgedeki Bizans tehdidine karşı durma kapasitesini pekiştirdi, ve diğer Türkmen aşiretlerinin ve gazilerin Osmanlı bayrağı altında toplanmasını teşvik etti.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 56 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!