Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 187

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 187

Osmanlı Devleti’nde, toplumsal dayanışma ve kaynaşmayı sağlamak amacıyla zaman zaman çeşitli etkinlikler düzenlenirdi. Bu etkinlikler arasında padişahın sefere çıkması, bir zaferden dönmesi, padişahın tahta çıkması, önemli yabancı elçilerin karşılanması, dinî bayramlar, padişah kızlarının veya kız kardeşlerinin nişanları ve evlenme törenleri, şehzadelerin sünnet düğünleri, padişah çocuklarının doğumu, dinî bayramlar vb. gösterilebilir. Bu etkinlikler esnasında çeşitli vesilelerle şenlikler yapılır, panayırlar kurulurdu. Bu şenlikler içerisinde en görkemli olanları şehzadelerin sünnet törenleriydi.

Yorumlayalım

ŞEHZADE MEHMET’İN SÜNNET DÜĞÜNÜ

Sonradan III. Mehmet unvanı ile tahta çıkacak Şehzade Mehmet’in sünnet düğünü (Görsel 7.7), Osmanlı tarihindeki en muhteşem düğünlerdendir. Bu vesileyle 1582 yılının 29 Mayıs günü başlayan şenlikler. 24 Temmuz’a kadar, yanı elli yedi gün sürmüştür. At Meydanı’ndaki sünnet eğlencelerinin en göz alıcı yanı, çeşitli esnaf gruplarınca düzenlenen sanat gösterşleriydi. Mesela şekerciler; şekerden cami, şehir, dağ gibi kocaman şekiller yapıyorlardı. Tekerlekler üzerine oturtulan ve içinde tellakları da olan suni bir hamam, büyük ilgi uyandırıyordu. Bir başka esnaf grubunca yapılan ve ağaçlar, çimenler, geyik, ceylan, koyun ve kekliklerle süslenen yapma dağ. uzaktan sahiciymiş gibi görünüyordu.

Evliya Çelebi’nin naklettiğine göre, arabalar üzerine oturulmuş bir sun değirmenin çarkları, tekerleklerin dönmesiyle birlikte dönüyordu. Üzerindeki adamlar, öğütülen unu seyircilerin üzerine serperek;

— Allah yüz aklığı vere, diye dua ediyorlardı.

Geceleri düzenlenen havai fişek gösterileri ise tek kelimeyle muhteşemdi. Solakzade Tarihi’nde anlatıldığına göre ateşten hisarlar ve dağlar gökyüzünü süslüyor, seyredenleri hayretler içerisinde bırakıyordu.

Yukarıdaki metin ve görsellerden hareketle Osmanlı’da eğlence hayatı ile ilgili ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı İmparatorluğu’nda eğlence hayatı oldukça renkli ve zengindi. Sünnet düğünleri gibi özel günler büyük şenliklere dönüşüyor, halkın katılımıyla coşkuyla kutlanıyordu. Bu etkinliklerde sanat gösterileri, süslemeler ve havai fişek gösterileri gibi unsurlar önemli bir yer tutuyordu. Osmanlı toplumu, eğlenceyi önemli bir sosyal etkileşim ve topluluk birliği kurma fırsatı olarak görüyordu. Bu, Osmanlı kültürünün bir parçasıydı ve toplumun farklı kesimlerini bir araya getirerek birlik ve dayanışmayı teşvik ediyordu.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 187 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!