Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 188

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 188

Osmanlı Devleti’nde düzenlenen etkinliklerden biri de padişah olan şehzadenin “kılıç alayı” (Biniş-i Hümayun) merasimi idi (Görsel 7.8). Padişahın kılıç kuşanması için Eyüp Sultan Türbesi’ne hareketi büyük bir merasim şeklinde yapılırdı. Devlet erkânı resmî elbiseleriyle saraya gelir, Yeniçeri Ocakları iki sıra hâlinde dizilip padişahı bekleyerek geçişini seyrederdi. Daha sonra bu alay, belli bir düzen hâlinde Eyüp Sultan Türbesi’ne gelirdi. Eyüp Camisi’ne deniz yoluyla gelecek olan padişah iskeleye geldiğinde sadrazam, şeyhülislam ve diğer devlet erkânı onu karşılar ve selamlardı. Kılıç kuşanma töreninin ardından padişah, merasime katılanlara selam verir, türbeleri ziyaret ederek saraya dönerdi. Bu merasim sebebiyle Eyüp’te kesilen 40-50 veya daha fazla koyun çevredeki fakir fukaraya dağıtılır, merasime katılan herkese ihsanlarda bulunulurdu.

Osmanlı Devleti’nde, en büyük etkinlikler ramazanda yapılırdı. “On Bir Ayın Sultam” diye adlandırılan ramazanın gelişi büyük bir heyecanla karşılanır, hem halk hem de padişah bu ayın rahmet ve bereketinden mahrum kalmak istemezdi. Nitekim ramazan öncesinde hazırlıklar başlardı. Camiler temizlenir, mektep ve medreseler tatil edilirdi. Mesai saatleri oruca göre ayarlanırdı. Ramazan öncesi Kâbe’nin örtüsünü ve kutsal topraklarda yaşayanlara gönderilen hediyeleri taşıyan “Surre Alayı”nın İstanbul’dan yola çıkışı esnasında başta devlet erkânı olmak üzere büyük bir kalabalık bu alayı uğurlardı.

Ramazan fakirler için de çok büyük bir anlam taşır, onlar için bu ay bolluk ayı sayılırdı. Ramazanda yemek davetleri çok önem kazanırdı. En büyük paşanın konağında hemen hemen her gece bir ziyafet verilerek çeşitli ikramlarda bulunulurdu. İftar sonrasında misafirlere, ev sahibi tarafından kadife keseler içinde gümüş tabaklar, tespihler, gümüş yüzükler hediye edilirdi. Bunların dışında insanların toplandığı yerler olan meydanlarda özel hazırlıklar yapılırdı. Hayırsever vatandaşlar tarafından meydanlar kazanlarla donatılır, uzun yer sofraları kurularak toplu yemekler verilirdi.

Osmanlı’da toplumsal dayanışmanın en yoğun yaşandığı ramazan ayında varlıklı aileler yoksul ve fakir aileleri korur ve gözetirlerdi. Öyle ki bu ayda varlıklı kimseler farklı yerlerdeki esnaf dükkânlarına girer ve zimem (borç) defterini isterlerdi. Defterin baştan, sondan ve ortadan rastgele sayfalarını açar ve borçları ödeyip giderlerdi. Yine birçok vatandaş, ihtiyacı olan aileler için fırınların bir köşesine keseler içerisinde ekmek veya pide asardı. Bu şekilde ihtiyaç sahipleri rencide edilmeden ihtiyaçları karşılanırdı.

Ramazanda, Müslümanlar arasında şehir ve mahallelerde çeşitli etkinlikler düzenlenirdi (Görsel 7.9). Bu gösterilere gayrimüslimler de katılabilirdi.

Ramazan şenlikleri, iftar sonrası ile başlar ve sahura kadar sürerdi. Bu etkinliklerde esnaf loncalarının gösterileri yapılır; çeşitli cambazlık hünerleri sergilenir; Hacivat Karagöz, meddah, orta oyunları oynanır; cirit, güreş, okçuluk, binicilik yarışmaları yapılır; geceleri etrafa ışık saçan binlerce fişek atılır; minarelere mahyalar asılır; renkli kandiller ve meşalelerle donatılmış sallar üstünde saz takımları, deniz üzerinde fişekler yakarak dolaşır; meydanlardan fener

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 188 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!