Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 186

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 186

7.2.2. Osmanlı Şehirlerinde Günlük Yaşam

Osmanlı Devleti’nin şehir ve mahallelerinde çok kültürlü sosyal bir yaşam vardı. Bu şehirlerde Müslim ve gayrimüslimlerin kendilerine ait mahalle ve semtleri olduğu gibi bir arada yaşadıkları bölgeler de bulunurdu (Görsel 7.6). Bu mahallelerde, Müslüman ve gayrimüslimler arasındaki komşuluk ilişkileri oldukça güçlüydü. Öyle ki mahalle sakinleri arasında akrabalık derecesine varan bir dayanışma söz konusuydu. Küçük büyük herkes birbirinin komşuluk hukukuna saygı gösterirdi. Osmanlı şehir ve mahallelerinde Müslüman nüfus hâkim unsur olmasına rağmen diğer dinlere mensup unsurlar; inanç, örf, âdet, kılık kıyafet gibi temel hak ve özgürlüklere sahiplerdi. Kimse kimsenin inancına, giyimine ve kuşamına müdahale etmezdi. Aynı mahallede cami, kilise ve havra bulunur; gerek Müslüman gerek Hristiyan gerekse Yahudiler dinî vecibelerini rahatça yerine getirirdi.

Yorumlayalım

SEYYAHLARIN GÖZÜYLE OSMANLI TOPLUM YAPISI

“Yaşlılara ve çocuklara saygı gösterirler. Leylekler, kırlangıçlar kovulma korkusundan uzak, Türk- lerin evlerine yuva yapabilirler. Köpekler sürüler hâlinde sokaklarda dolaşır. Onlara kötü davrananın vay hâline! Sokaklarda kedilere et atan çok insan görebilirsiniz.”

Türkler arasında yaşayan birinin gözüne çarpan Türklerle ilgili temel özellik, onların konukseverlikleridir. Bunu bulunduğum her yerde bir paşadan, dağ başındaki çadırda yaşayan yörüğe kadar herkeste gördüm; hem de hiçbir karşılık beklemeden. Hangi dinden hangi milletten olursa olsun ister fakir ister zengin olsun ayrım gözetmeksizin herkesin tek düşüncesi vardı: Yabancının karnını doyurmak.”

Seyyahların anlatımlarından hareketle Osmanlı toplum yapısı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Seyyahların gözlemlerinden, Osmanlı toplumunun konukseverlik ve saygı kültürünün önemli bir parçası olduğu çıkarılabilir. Ayrıca toplumun yaşlılara, çocuklara ve hayvanlara saygı gösterdiği ve bu değerleri benimsediği anlaşılabilir. Bu gözlemler, Osmanlı toplumunun insanlar arasında dayanışma ve paylaşma değerlerine sahip olduğunu göstermektedir.

Etkinlik

Osmanlı şehir ve mahallelerindeki sosyal ve günlük hayat hakkında edindiğiniz bilgilerle günümüz şehir ve mahallelerindeki sosyal ve günlük yaşamı karşılaştırınız. Aralarındaki benzerlikleri ve farklılıkları arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Osmanlı şehirlerindeki sosyal ve günlük yaşam, günümüz şehirlerine kıyasla daha geleneksel ve topluluk odaklıydı. Mahallelerde komşuluk ilişkileri çok önemliydi ve insanlar birbirlerine yakın ilişki içindeydiler. Günümüzde ise şehirlerde daha fazla bireysel yaşam tarzı hakim, komşuluk ilişkileri daha az ön planda. Ancak her iki dönemde de şehirler ticaret, kültür ve eğlence açısından canlı yerler olarak kabul ediliyor.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 186 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!