Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 150

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 150

II. Bayezid Dönemi’nde İspanya’da Beni Ahmer Devleti’nin yıkılması sonucunda savunmasız kalan Müslümanların yanında Yahudilere de yardım edildi. İspanya Krallığının zorla Hristiyan yapmaya çalıştığı ve zulümlere maruz bıraktığı Müslümanlar genellikle Kuzey Afrika’ya, Yahudiler ise Osmanlı Devleti’nin önemli ticaret merkezlerine yerleştirildiler.

AVRUPA’DA REFORM

Latincede “bir şeye yeniden şekil verme” anlamına gelen “reformare” ve “reformatio” kelimelerinden türeyen reform ve reformasyon kavramları, özellikle XVI. yüzyılda Katolik Kilisesi’ni eleştirmek ve Kitab-ı Mukaddes’i temel almak suretiyle Hristiyanlığın aslına dönülmesini savunan harekete verilen isimdir. (…)

Üniversite öğrenimi görmüş Augustinci bir rahip olan Luther, kilisenin endüljans uygulamasına karşı çıkmış, 31 Ekim 1517’de, Wittenberg’deki kilisenin endüljans satarak sahte kurtuluş vaadinde bulunduğunu belirten doksan beş maddelik bir metni cemaate açıklamıştır. Sadece Kitab-ı Mukaddesin Hristiyanların hayatları ve inanç esasları için bir temel teşkil edebileceğini, insanın kurtuluşunun amellerine veya kiliseye değil yalnız Tanrı’ya ve Mesih’e olan imanına bağlı olduğunu savunan Luther 3 Ocak 1521’de kilise tarafından aforoz edilmiş ve aynı yılın mayıs ayında arkadaşları ile birlikte sürgüne gönderilmiştir. (…) Bu gelişmelerden sonra reform taraftarları ile Roma Katolik Kilisesi taraftarları arasında silahlı mücadele kaçınılmaz hâle gelmiştir. (…) Bir yıl süren savaş, imparatorun galibiyetiyle sonuçlanmışsa da yenilgiye rağmen Almanya’daki Protestan toprak sahipleri, Katolik toprak sahipleriyle birlikte imparatorun merkeziyetçi siyasetine karşı muhalefeti sürdürmüştür. Bunun üzerine 1555 yılında yapılan Augsburg Antlaşması ile toprak yöneticilerine kendi topraklarında hangi dinin resmî din olacağına karar verme yetkisi tanınmıştır.

Kanuni Dönemi’nde Avrupa’da Katolik Kilisesi’ne karşı başkaldırı niteliğinde olan Reform hareketlerine Osmanlı Devleti tarafından destek verildi. Çünkü Avrupa’daki mezhep kavgaları Osmanlı Devleti’nin lehineydi. Avrupa Hristiyan birliğinin parçalanması, Osmanlı Devleti’nin Avrupa siyasetine uygundu. Yine bu karışıklıklardan faydalanan Osmanlı Devleti, Viyana önlerine kadar ilerledi.

Osmanlı Devleti’nin Almanya ve Avusturya üzerindeki baskısı, Protestanların mücadelelerinde de başarılı olmalarını etkiledi. Kanuni Dönemi’nde, Avrupa’da monarşi ile yönetilen birçok ülke (Fransa, İngiltere, Hollanda gibi) Kutsal Roma İmparatorluğu’na karşı Osmanlı Devleti’nden yardım istedi. Osmanlı Devleti, bu monarşilere destek vererek Papa’nın “Hristiyan Birliği” idealini parçalamak istedi. Bu doğrultuda Kanuni Dönemi’nde, Almanya’ya esir düşen I. Fransuva kurtarıldı. Yine Barbaros komutasındaki bir Türk donanması, Şarlken’e karşı Fransa’ya destek amacıyla Marsilya’ya gönderildi. Neticede Fransa, Osmanlı Devleti’nden aldığı destek sayesinde Almanya’ya karşı ayakta kalabildi.

Osmanlı Devleti, Ortodoks ve Protestan Hristiyanlar dışında Kuzey Afrika’da bulunan Müslümanların da uzun yıllar koruyuculuğunu üstlendi. Öyle ki Osmanlı Devleti, Kuzey Afrika’da hâkimiyet kurmadan önce bölge, yoğun olarak İspanya ve Portekiz başta olmak üzere Haçlıların baskılarına maruz kalıyordu. Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki hâkimiyeti ilk olarak Yavuz Dönemi’nde Mısır’ın fethiyle başladı (1517). Bu sırada Cezayir’de bulunan Hızır Reis (Barbaros Hayrettin Paşa) ve Oruç Reis gibi Türk denizcileri bölgeyi İspanyollara karşı başarılı bir şekilde müdafaa ediyorlardı. Cezayir hâkimi Oruç Reisin vefatı üzerine Hızır Reis, Kanuni Dönemi’nde Osmanlı himayesine girdi. Böylece Cezayir de Osmanlı topraklarına dâhil oldu. Osmanlı Devleti tarafından Kaptanıderyalığa getirilen Barbaros, kısa sürede büyük bir donanma kurarak Kuzey Afrika’yı İspanyolların baskısından kurtardı. Akdeniz’de önemli fetihlerde bulundu. Barbaros’tan sonra ise önemli Türk denizcilerinden Turgut Reis, Saint Jean (Sen Jan) Şövalyelerinin denetiminde olan Trablusgarp’ı (1551), daha sonra Kılıç Ali Paşa komutasındaki Osmanlı donanması Tunus’u Osmanlı sınırlarına dâhil etti (1574).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!