Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 151

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 151

Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’da yapmış olduğu fetihler sonucu bölge halkı uzun yıllar Osmanlı Devleti’nin koruması altında huzurla yaşadı, Türkler sayesinde İspanya, Portekiz, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerin istila ve baskılarından kurtuldu. Osmanlı Devleti bölge halkını korumanın dışında sosyal devlet anlayışı doğrultusunda yapmış olduğu han, hamam, cami, medrese ve kervansaraylarla Kuzey Afrika’yı bayındır ve mamur hâle getirdi

5.6.3. Osmanlı Ekonomik Politikaları

Osmanlı ekonomisi genelde tarım ve hayvancılığa dayalı idi. Osmanlı Devleti, sınırların genişlemesine bağlı olarak tımar sistemini de geliştirdi. Böylece tımar sistemi sayesinde tarımsal üretimde önemli bir artış oldu. Bu durum XVI. yüzyılda da devam etti.

XVI. yüzyılda Osmanlı sanayisi Avrupa’dan ileri düzeydeydi. Osmanlı el tezgâhlarında her türlü araç üretilirdi. Silah sanayisi ve tersaneler devletin kontrolündeydi. Silah sanayisi oldukça gelişmişti. XVI. yüzyılda devletin tophane, saraçhane gibi askerî ve sivil imalathaneleri vardı. Osmanlı Devleti’nde özel sektörün elindeki en önemli sanayi dalı tekstil (dokuma) idi. Üretilen kumaşlar, ülke ihtiyacı karşılandıktan sonra ihraç edilirdi. XVI. yüzyılda Bursa’da dokunan kumaşların şöhreti Lehistan, Macaristan, İtalya ve hatta Fransa’ya kadar yayılmıştı. 1500 yılında yalnız Bursa’da ipekli kumaş dokuyan 1000 civarında tezgâh vardı.

XVI. yüzyılda Akdeniz ve Karadeniz’de denetimin sağlanması, İpek ve Baharat yollarının Osmanlılara geçmesi ticari faaliyetlerin gelişmesinde etkili oldu. Yine siyasal, sosyal ve ekonomik düzenin sağlanması, devletin tüccarları özendirmesi, ticaret yollarının güvenli hâle getirilmesi, işlek ticaret yollarının ülke topraklarından geçmesi de Osmanlı Devleti’nde ticaretin gelişmesini sağladı. Ayrıca devlet, ticaretin gelişmesi için önemli tedbirler de aldı. Ticaretle uğraşanlardan alınan vergi düşük tutuldu. Ticareti geliştirmek amacıyla yollar üzerine han (Görsel 5.20), kervansaray, imarethane, hamam, cami, çeşme ve köprülerden oluşan eserler inşa etti. Yabancı tüccarlara gümrük kolaylığı sağlandı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 151 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!