Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 114

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 114

Dokumacılık

Pamuk, keten, kadife, ipek, yün vb. malzemenin elde edilmesinden kullanıma hazır hâle gelene kadar (kumaş, halı, kilim vs.) (Görsel 4.23)geçirdiği sürecin tamamına “dokumacılık” denmektedir. Dokumacılık ve dokuma sanatı, Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinden itibaren iktisadi ve sosyal hayatın önemli bir parçası olmuştur. Osmanlı dokumacılık sektörünün en önemli kolunu ise halıcılık oluşturmuştur. Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan halı işlemeciliği Osmanlılar Dönemi’nde farklı üslup ve tarzda hayat bulmuştur.

Osmanlı halılarında genelde geometrik motifler ve kûfi yazılı kenar şeritleri yanında stilize hayvan figürleri de motif olarak kullanılmıştır. Daha sonra ise hayvan figürlerinin yerini baklava motifleri ve soyut bitkisel motifler almıştır. XV. yüzyıldan itibaren ise halı sanatında çiçek dekorlu, madalyon ve yıldız motifli çeşitli zengin süslemeler yer almıştır. Özellikle Gördes düğümü ile yünden dokunmuş olan Uşak halıları madalyonlu ve yıldızlı halıların en güzel örneklerini teşkil etmiştir.

Çinicilik

Kil topraktan yapılan levhaların genellikle çiçek resimleriyle bezenip fırında pişirilmesi sanatına “çinicilik” denmektedir. Erken Dönem Osmanlı çini sanatında, (Görsel 4.24) İznik ve Kütahya en önemli çini ve seramik merkezleri idi. Bu iki şehirde birçok çini imalathanesi bulunmaktaydı. Osmanlı çinilerinde genelde Türk mavisi, domates kırmızısı, mor, sarı ve yeşil gibi renkler kullanılmaktaydı. Buralarda üretilen çiniler, Osmanlı çini ustaları tarafından başta camiler olmak üzere askerî yapılar, saraylar, konaklar ve türbelerde hayat bulmaktaydı. Erken Dönem Osmanlı çini eserleri arasında Bursa’daki Yeşil Cami ve Yeşil Türbe, Klasik Dönem’de ise Sultan Ahmet Camisi gösterilebilir.

Hat Sanatı

Çizgi veya yazı anlamına gelen “hat”, (Görsel 4.25) aynı zamanda güzel yazı yazma sanatı olarak da kullanılmaktadır. Hat sanatı ile uğraşanlara ise “hattat” denmektedir. Türk kültür hayatına İslamiyet’in kabulünden sonra girmiş olan hat sanatı asıl gelişimini Osmanlı Dönemi’nde gösterdi. Erken Dönem Osmanlı hat sanatı, özelikle Amasya ve Edirne şehirlerinde gelişme gösterdi. Bu şehirlerde önemli hattatlar yetişti. Bu hattatların en önemlilerinden biri olan AmasyalI Şeyh Hamdullah (1436-1519), Osmanlı hat sanatının gelişmesine büyük katkıda bulundu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 114 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!