Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 115

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 115 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 115

4.3.4. Osmanlı Coğrafyasında Sözlü ve Yazılı Kültür

Sözlü kültür, İslamiyet öncesi dönemde Türk toplumlarında destanlar, mitler, hikâyeler, masallar etrafında gelişmişti. İslamiyet’in etkisiyle birlikte Türk-İslam devletlerinde ise kitabî kültür gelişme gösterdi. Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinden itibaren de gerek sözlü edebiyat ürünleri gerekse kitabî (divan edebiyatı) ürünler, Osmanlı padişahlarının şair kişilikleri ve edebiyata verdiği önem sayesinde gelişip korundu. Bu sayede de günümüze kadar varlığını sürdürdü. Osmanlı’da sözlü kültür ve gelişim süreci genel olarak şu şekilde oldu:

Osmanlı Kuruluş Dönemi’ndeki sözlü kültür İslamiyet öncesi ve sonrası sözlü kültürün devamı niteliğindedir. Osmanlı’da sözlü kültürün başlıca türleri destanlar, masallar, menkıbeler, mâniler, fıkralar, ağıtlar, halk hikâyeleri, türküler ve koşmalardır. Halk edebiyatı olarak da adlandırılan sözlü kültürün başlıca temsilcileri ozan veya âşık denen saz şairleridir.

Osmanlıların ilk dönemlerinde gelişimini devam ettiren sözlü kültür ürünleri arasında destanların ayrı bir yeri vardır. Öyle ki Türk-İslam tarihinin önemli eserleri arasında yer alan destanlar, Eski Anadolu Türkçesi ile XIII. yüzyıldan başlayarak XIV ve XV. yüzyılda gelişimini sürdürmüştür.

Önemli sözlü kültür ürünleri içerisinde yer alan Saltuknâme; halk edebiyatı, folklor, dil, tarih vs. araştırmaları için çok önemli bir kaynaktır. Saltuknâme, XIII. yüzyılda yaşadığı kabul edilen Sarı Saltuk Dede’nin (Görsel 4.26)yaşamını ve savaşlarını konu edinir. Eser, Türkiye Selçuklu Devleti’nin son zamanları ile Osmanlı Devleti’nin kuruluş ve yükselme dönemlerindeki birçok olay hakkında bilgi içerir. Önemli Selçuklu sultanlarının yanında Osman Bey, Yıldırım Bayezid, Fatih, Yavuz gibi Osmanlı padişahları ve Şehzade Cem Sultan da Saltuknâme’de yer alır.

Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında, sözlü kültürün gelişmesinde; kahvehanelerde, panayırlarda, düğünlerde ve köy odalarında okunan, anlatılan hikâye ve destanların katkısı büyük oldu. İleriki yüzyıllarda Edirne ve Topkapı Sarayı’nda bir gelenek olarak başlatılan helva sohbetleri toplumun üst ve orta sınıfını sohbetin yapılacağı konaklarda bir araya getirdi. Türkülerin, ilahilerin, marşların söylendiği; oyunların oynandığı bu toplantılar XX. yüzyılın ilk yarısına kadar sürdürüldü.

Osmanlı Devleti’nde, başta Bursa ve Edirne olmak üzere Trabzon, Amasya, Manisa, Konya gibi şehirler; edebiyat toplantılarının yapıldığı önemli muhitler olarak karşımıza çıkmaktadır. Şairlerin bir araya gelerek şiir okuduğu, edebiyat sohbeti yaptığı bu muhitler sanatın gelişmesini ve yeni şairlerin ortaya çıkmasını sağladı. Diğer yandan Anadolu köy odalarında da sıklıkla okunan Yazıcıoğlu Mehmed Efendi’nin Hz. Muhammed’in özelliklerini, yüce ahlakını, örnek kişiliğini anlattığı manzum bir eser olan Muhammediyye, halk arasında Kur’an-ı Kerim’den sonra en çok okunan kitap olma özelliğini yüzyıllarca korumuştur. Sözlü halk kültüründe ezbere okunan Muhammediyye, bir yandan da medreselerde ders kitabı olarak okutuldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 115 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!