Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 113

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 113

4.3.3. Osmanlı El Sanatları
Erken ve Klasik Dönem Osmanlı sanatında, mimari dışında ahşap ve taş işlemeciliği, dokumacılık, çinicilik ve hat sanatı da önemli gelişme gösterdi. Bu sanat dalları ve özellikleri genel olarak şunlardır:

Ahşap ve Taş İşlemeciliği

Erken ve Klasik Dönem Osmanlı sanatında ahşap işlemeciliği, diğer sanat kollarına paralel olarak birçok bölgesel etkileri de içine alarak zenginleşen bir çeşitlilik göstermiştir. Ağaç ve yan ürünlerinin işlemeye elverişli yapısından dolayı ahşap işlemeciliği, kapı ve pencere kapaklarında, bilhassa minberlerde (Görsel 4.21) yaygın bir kullanım alanı buldu. Ahşap işçiliğiyle uğraşan sanatkârlara “neccar” denirdi. Bu zanaatkârlar, özellikle Anadolu’da gelişen ahşap süsleme tekniklerini büyük bir ustalıkla her çeşit ağaca uygulamışlardır. Neccarlar; teknik ve işlenişe uygun olan ceviz, elma, armut, sedir, meşe, abanoz ve gül ağacını ham madde olarak kullanmışlardır.

Ağaç üzerinde veya diğer ahşap bir malzemede, mobilyada belirlenmiş desen ve çizimlere göre oyulmuş yuvalara gümüş sedef vb. süs maddeleri yerleştirilerek yapılan süsleme sanatına ise “kakmacılık” denir.

Osmanlı mimarisinin temel unsurlarından biri de taş işlemeciliğidir (Görsel 4.22). Osmanlı mimarisinde, taş işlemeciliği ile yapılan eserler; din (cami, mescit, tekke, türbe), eğitim (medrese) ve sağlık ile ilgili yapılar (darüşşifa, bimarhane) şeklinde üçe ayrılabilir. Yine sofalarda ve pencere önlerinde sıkça rastlanan, renkli taşlardan meydana getirilmiş taş-mozaik yer döşemeleri taş işçiliğinin farklı bir çeşidini oluşturmaktaydı. Taş işçiliğinin en yaygın biçimini oyma ve kabartmalar teşkil eder. Bu uygulamada nakkaşın hazırladığı resim, iğneleme işleminin ardından kömür tozuyla ve silkme usulüyle zemine aktarılır; daha sonra fırça veya kalemle tespit edilen resim, taşçılar tarafından işlenirdi.

Ebru Sanatı

Ebru, kendine özgü tekniklerle hazırlanan ve tekneye alınan suyun üzerinde boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıda aktarılmasıyla yapılan geleneksel bir sanattır (Görsel 4.22). XV. yüzyıldan itibaren Osmanlı ustaları tarafından özenle hazırlanan ebru kâğıdı, yazılan kitapların ciltlenmesinde; müze, kütüphane gibi mekânlarda sergilenen tablolarda yer almıştır. Ebru sanatı XVII. yüzyıldan itibaren Avrupalı seyyahlar tarafından kendi memleketlerine götürülen ebru kâğıtları ‘Türk mermer kâğıdı” adıyla oralarda da yapılmaya başlanmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 113 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!