Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 78

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 78

1. Düzenli Ordunun Kurulması

Batı Cephesi’nde savaş, Yunan ordusunun 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgali ile başladı. Yunan ordusu işgallerini genişleterek Manisa, Turgutlu, Torbalı, Bayındır, Ödemiş ve Ay- dın’ı işgal etti. İşgale karşı oluşturulan Kuvâ-yı Millîye birlikleri direnişe geçtı. Sevr Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Yunan ordusu büyük bir saldırıyla Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Bursa’yı aldı. Kuvâ-yı Millîye birlikleri, sayıca asker ve silah üstünlüğüne sahip düşman kuvvetleri karşısında bir varlık gösteremedi. Kuvâ-yı Millîye’nin Yunan ordusunun ilerleyişini durduramaması Meclis’te tartışmalara yol açtı.

Kuvâ-yı Millîye birlikleri gerçek bir ordu olmaktan çok uzak düzensiz birliklerdi. Her Kuvâ-yı Millîye birliği, kendi komutanlarının istekleri doğrultusunda hareket ediyor; Ankara’daki genelkurmayın emirlerine çoğu zaman uymuyordu. Düzeni sağlamak için zaman zaman hukuk dışı yollara başvuruyorlardı. İhtiyaçlarını karşılamak için de bazen halktan zorla malzeme alıyordu. Bir an önce düşmanın ilerleyişini durduracak düzenli bir ordunun kurulması gerekiyordu.

Ali Fuat Paşa kuvvetleriyle Ethem’in Kuvâ-yı Milliye birlikleri 24 Ekim 1920’de Gediz Muharebesi’nde mağlup oldu. Bu yenilgi üzerine Ali Fuat Paşa, Batı Cephesi Komutanlığından alındı. Düzenli orduya geçiş çalışmaları hızlandırıldı. Kuvâ-yı Millîye birliklerinin düzenli orduya katılmaları istendi. Batı Cephesi, 9 Kasım 1920’de ikiye bölünerek iki ayrı cephe kuruldu. Albay İsmet Bey (İnönü) (Görsel 2.23) Batı Cephesi Komutanlığına, Refet Bey (Bele) Güney Cephesi Komutanlığına atandı.

Ethem (Görsel 2.24) ve Demirci Mehmet Efe gibi Kuvâ-yı Millîye komutanları düzenli orduya katılmak istemediler. Özellikle Ethem oldukça büyük bir birliği komuta ediyordu. Büyük Millet Meclisi, iki Kuvâ-yı Millîye komutanından düzenli orduya katılmalarını istedi. Bu isteği kabul etmeyen bu iki komutan üzerine ordu sevk edildi. Düzenli ordu karşısında Ethem yenilerek geri çekildi. Demirci Mehmet Efe ise teslim oldu.

Düzenli orduya geçilmesinin sebepleri nelerdir?

  • Cevap:

Düzenli orduya geçilmesinin sebepleri şunlardır:

  • Düzensizlik ve koordinasyon eksikliği.
  • Askeri üstünlüğün sağlanması.
  • Hukuk dışı yöntemlerin kullanılması.
  • Düşmanın ilerlemesi.
  • Ulusal Mücadele’nin güçlendirilmesi.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!