Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 59

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 59

6. Amasya Genelgesi (22 Haziran 1919)

Mustafa Kemal, Havza’dan Amasya’ya geçti ve burada Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurulmasını sağladı. Mustafa Kemal millî cemiyetleri tek çati altında toplamak ve halka dayalı bir mücadelenin nasıl yapılması gerektiği konusunda görüşmeler yapmak üzere kolordu komutanlarını toplantıya çağırdı. Rauf Bey, Ali Fuat Paşa ve Refet (Bele) Bey, Amasya’daki bu toplantıya katıldılar (Görsel 2.7). Mustafa Kemal bu arkadaşlarıyla birlikte hazırladığı Amasya Genelgesi’ni yayımladı (Görsel 2.8) (22 Haziran 1919).

• Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikededir.
• İstanbul Hükümeti, galip devletlerin etkisi altında bulunduğundan, üzerine aldığı sorumlulukların gereğini yerine getirememektedir. Bu durum milletimizin varlığını yok saymak demektir.
• Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.
• Milletin hak isteyen sesini dünyaya duyurmak için her türlü etki ve denetimden uzak bir millî heyetin kurulması gereklidir.
• Anadolu’nun her bakımdan en güvenli yeri olan Sivas’ta millî bir kongre toplanacaktır.
• Her ilden milletin güvenini kazanmış üç delegenin hemen yola çıkarılması gerekmektedir. Delegeler Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetleri ve belediyeler tarafından seçilecektir.
• Her ihtimale karşı bu durumun millî bir sır hâlinde tutulması zorunludur.
• Doğu illeri adına 10 Temmuz’da Erzurum’da bir kongre toplanacaktır. Erzurum Kongresi’nin üyeleri de Sivas’ta düzenlenecek Kongreye katılmak üzere yola çıkacaklardır.
• Askerî ve millî örgütler hiçbir surette dağıtılmayacaktir.
Amasya Genelgesi ile Millî Mücadele’nin programı yani amacı, gerekçesi ve yöntemi belirtilmiştir. Millî Mücadele’nin birlik ve beraberlik içinde kazanılabileceği dile getirilmiştir. Bu genelge ile millî hâkimiyete dayalı yeni bir devlet düzeninin işaretleri verilmiştir.

Etkinlik

Amasya Genelgesi’nin maddelerini inceleyerek Millî Mücadele’nin amacını, gerekçesini, yöntemini belirleyen maddeleri yazınız.

  • Cevap:

Amacı: Vatanın bütünlüğünü korumak ve milletin bağımsızlığını sağlamak.

Gerekçesi: İstanbul Hükümeti’nin galip devletlerin etkisi altında olması ve milletin bağımsızlığını savunamaması.

Yöntemi: Milletin hak isteyen sesini dünyaya duyurmak için millî bir heyetin kurulması, Anadolu’nun güvenliği olan Sivas’ta millî bir kongre toplanması, her ilden üç delegenin seçilmesi, askerî ve millî örgütlerin dağıtılmaması gibi yöntemlerle millî mücadeleyi başlatmak.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 59 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!