Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 207

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 207 Semih Ofset Sek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Semih Ofset Sek Yayınları Sayfa 207

Olaylar karşısında BM Güvenlik Konseyi Kıbrıs’a barış gücü gönderdi ancak bu güç, Türk halkına yönelik saldırıları önleyemedi. Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile imzaladığı Garanti Antlaşması’ndan doğan haklarını kullanarak Kıbrıs’ta barış ve güvenliği sağlamak amacıyla 20 Temmuz 1974 tarihinde Barış Harekâti düzenledi (Görsel 7.3), (Gazete haberi 7.3), (Karekod 7.1). Barış Harekâti’nın Türkiye ve Yunanistan arasında bir savaşa dönüşme tehlikesi karşısında Birleşmiş Milletler taraflara ateşkes çağrısında bulundu. 25 Temmuz 1974’te taraflar Cenevre Konferansı’nda toplandı. Konferansın sonuçsuz kalması üzerine Başbakanın Bülent Ecevit ve Başbakan yardımcısının Necmettin Erbakan olduğu koalisyon hükümeti Ada’ya ikinci bir harekât düzenlenmesine karar verdi. Türkiye 14 Ağustos 1974’te İkinci Barış Harekâti için harekete geçti. Harekât Türk Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in “Ayşe tatile çıksın.” parolasıyla başladı ( Ayşe, Turan Güneş’in kızının adıdır.). Düzenlenen harekât ile Mağusa-Lefke hatti kontrol altina alınarak adadaki karışıklıklar son buldu.

Harekâttan sonra Ada’da 1963 yılında İngiltere taraflndan çizilen Yeşil Hat’tin kuzeyinde devlet başkanlığını Rauf Denktaş’ın üstlendiği 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulmuştur. Bu devlet daha sonra 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adını aldı ve Cumhurbaşkanlığına Rauf Denktaş seçildi.

Kıbrıs’ta iki tarafın tek bir devlet çatısı altında yeniden birleşmesi mümkün müdür? Tartışınız.

  • Cevap: Kıbrıs’ta iki tarafın tek bir devlet çatısı altında yeniden birleşmesi tarihsel, siyasi ve sosyal nedenlerle zorludur. Ancak, karşılıklı güvenin inşası ve uluslararası destekle uzlaşıya dayalı bir çözüm mümkün olabilir.

Etkinlik

Kıbrıs Sorunu’nu özetleyen bir tarih şeridi hazırlayınız ve çalışmanızı sınıfta sununuz.

  • Cevap:

Kıbrıs Sorunu Tarih Şeridi:

  • 1878: İngiltere, Kıbrıs’ı Osmanlı İmparatorluğu’ndan kiraladı.
  • 1925: Kıbrıs, İngiliz Kolonisi haline geldi.
  • 1955: EOKA, bağımsızlık ve Yunanistan’a katılım için silahlı mücadeleye başladı.
  • 1960: Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu; Türkler ve Yunanlılar arasında anayasal haklar belirlendi.
  • 1963-64: Anayasa krizi nedeniyle etnik çatışmalar patlak verdi.
  • 1974: Yunan destekli darbe girişimi ve Türkiye’nin adaya müdahalesi.
  • 1983: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi.
  • 2004: Annan Planı ile birleşme teklifi, referandumda Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edildi fakat Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedildi.
  • Günümüz: Birleşme için müzakereler devam etmekle birlikte somut bir ilerleme kaydedilmemiştir.

12. Sınıf Semih Ofset Sek Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 207 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!