Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 88

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 88

2.5.3. II. İnönü Muharebesi (23 Mart-1 Nisan 1921)

Yunanların amaçları Eskişehir ve Kütahya üzerinden hareket ederek demir yollarım ele geçirmek ve Ankara’ya ulaşıp TBMM’ye Sevr’i kabul ettirmekti. TBMM’nin Londra Konferansı’nda barış önerilerini kabul etmemesi üzerine İngiltere’nin yönlendirmesiyle Yunan kuvvetleri yeni bir harekât başlatarak güneyden Afyon’a, kuzeyden Eskişehir’e doğru ilerledi. Bu sırada TBMM, Koçgiri Ayaklanması ve Pontus çeteleri ile mücadele ederken İsmet Paşa komutasındaki Türk ordusu ise Yunan ordusunu İnönü’de ikinci kez mağlup ederek geri çekilmeye zorladı. Bu zafer, Mecliste büyük bir coşkuyla karşılandı. TBMM’nin otoritesini ve saygınlığını artırdı. Fransızlar TBMM ile anlaşma zemini aramaya başladı, İtalyanlar Güney Anadolu’dan çekilme kararı aldı ve İngilizler Malta’daki Türk esirlerden bir kısmını serbest bıraktı.

BİLGİ KUTUSU 

II. İnönü Muharebesi’nden Sonra Mustafa Kemal’in İsmet Paşa’ya Çektiği Telgraf

Bütün dünya tarihinde, sizin İnönü Meydan Muharebelerinde üzerinize yüklendiğiniz görev kadar ağır bir görev yüklenmiş komutanlar pek azdır. Milletimizin istiklal ve varlığı, dâhice idareniz altında görevlerini şerefle yapan komuta ve silâh arkadaşlarınızın kalbine ve vatanseverliğine büyük bir güvenle dayanıyordu.
Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz. İstila altındaki talihsiz topraklarımızla birlikte bütün vatan, bugün en ücra köşelerine kadar zaferinizi kutluyor. Düşmanın istila hırsı, azminizin ve vatanseverliğinizin yalçın kayalarına başını çarparak paramparça oldu. (…)

2.5.4. Kütahya-Eskişehir Muharebeleri (10-24 Temmuz 1921)

II. İnönü Muharebesi’nden sonra Refet Bele’ye bağlı birliklerin Aslıhanlar ve Dumlupınar civarındaki Yunanlar üzerine yaptığı taarruz başarısızlıkla sonuçlandı. 13 Haziran’da İzmir’e gelen Yunan Kralı Konstantin başkanlığında toplanan Yunan heyeti, Ankara’ya kadar uzanacak yeni bir taarruz kararı aldı. 10 Tem- muz’da saldırıya başlayan Yunan kuvvetleri kısa sürede Afyon,
Kütahya, Eskişehir ve Bilecik’i ele geçirdi (Görsel 2.12). Bu durum karşısında Türk ordusu Mustafa Kemal’in talimatı üzerine zaman kazanmak için 25 Temmuz 1921’de Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekildi. Bu geri çekiliş halk arasında ve TBMM’de paniğe neden oldu. Mustafa Kemal’e muhalefet şiddetlendi.

Hükûmet merkezinin ve Meclisin Kayseri’ye taşınması gündeme geldi. Meclisteki vekillerin çoğu Yunan ilerleyişini ancak Mustafa Kemal’in durdurabileceğini düşünerek ordunun başına onun geçmesini istiyordu. Mustafa Kemal, bu göreve hazır olduğunu belirtti. 5 Ağustos 1921’de kabul edilen “Başkomutanlık Yasası” ile Meclis, yetkilerini üç ay süreyle Mustafa Kemal’e devretti.

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, kendisine verilen yetkiye dayanarak orduyu savaşa hazırlamak ve ordunun ihtiyaçlarını gidermek amacıyla 7-8 Ağustos 1921’de Tekâlif-i Millîye Emirleri’ni yayımladı. Buna göre

• Her ilçede birer Tekâlif-i Millîye Komisyonu kurulacak.
• Her ev; birer takım çamaşır, birer çift çorap ve çarık teslim edecek.
• Tüccarın ve halkın elinde bulunan her türlü bez, pamuk, yün, kumaş, kösele gibi giyim eşyası ile beslenme malzemelerinin yüzde kırkına bedeli sonradan ödenmek şartıyla el konacak.
• Halk, elinde bulunan taşıma araçlarıyla her ay en az 100 km ulaşım hizmeti verecek.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 88 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!