Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 71

OKUYORUM

Edebî metinden yararlanarak aşağıdaki soruyu cevaplayınız.

Esir İstanbul
Mehmet Ali Bey, hayatının son yıllarını cephelerde geçirmiş; Çanakkale, Kafkasya ve Filistin’de kahramanca çarpışmıştır. Şiirle ve edebiyatla uğraşan, çok hassas, 21 yaşında bir Türk subayıdır. İstanbul’un işgali karşısında bir şey yapamamak onu bunalıma sürükler. Bir mektup ve günlükle Albay Şevket Bey’e yaşadıklarını anlatır.
(…)
“Uzun uzadıya düşündükten sonra günlük tutmağa karar verdim. Nedenini kestiremiyorum. Belki de kendime hakaret içindir. Başımıza gelenlerin neresinden başlayacağımı da uzun boylu düşündüm. Katıldığım savaşlardan söz etmeyi kalemim göze alamadı. Kendimi duygularıma bıraktım. Düşman gemilerinin edepsiz bir kibirle Boğaz’dan geçişleri gözümün önüne geldi. Bunu geriye itmek, unutmak istedimse de beceremedim. Önce on torpido, ortada kruvazörler, arkada, dretnotlar, hiç bitmeyeceklermiş gibi temiz Marmara’mıza giriyorlardı. Yirmi ikisi İngiliz, on ikisi Fransız, on yedisi İtalyan, dördü Yunan’dı. (…) Buradan geçen gemiler, İstanbul’a varınca hemen karaya asker döküp şehrin önemli noktalarını tutmuşlar. Haydarpaşa’dan, Eskişehir’e kadar tren yoluna İngilizler el koymuş. İzmir hattını Fransızlar, Konya’ya kadar da İtalyanlar almış. Demir yolu bir memleketin can damarıdır. Can damarımızı kestiler demek? N’apacağız biz… N’apabiliriz?
Top kamalarımızı almak için düşman subayları geliyor. Komutanımdan izin istedim. Bir şey sormadan ‘peki’ dedi. İstanbul’a gideceğim. İstanbul’a… Esir İstanbul’a… Hak ettık miydik bütün bunları biz? Komutanımla vedalaşırken bunu sorayım dedim. Bir türlü cesaret edemedim. Belki on kere davrandım. On keresinde de vazgeçtim. Hak ettık miydi? Hak ettık mi? Hak etmek ne demek? Hak ne demek?
Dün gece düşümde bir alay sancağı önde, bando arkada, Orta Asya’ya doğru gidiyormuşuz. Ana yurda… Turana doğru… Dağlardan sayısız atlılar akıyor ovaya… Hepsi de bizden, hepsi bizim atlılarımız…
Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik!
Marş sözleri yapmışız Yahya Kemal Bey’in Atlılar şiirini.
Stepi gümbürdetiyoruz. Ter içinde uyandım. Ter! Haşa! Sevinç denizine dalıp çıkmışım sanki. Yüreğimle değil derimle seviniyorum. Bütün gövdemle… Bütün varlığımla… Sabaha kadar yumruklarımı dişleyerek ağladım.”

Savaş dönemlerinde Türk halkını motive eden unsurlar neler olabilir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Savaş dönemlerinde Türk halkını motive eden unsurlar, milli gurur ve vatan sevgisi gibi duygusal faktörlerle birlikte, destansı hikayeler, milli marşlar, kahramanlık öyküleri gibi kültürel ve psikolojik etkenlerle olabilir. Ayrıca, liderlerin önderliği ve halka ilham veren konuşmalar da motivasyon sağlayabilir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!