Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

eden ilk kişi olan gazeteci Hasan Tahsin şehit edildi. Türk kışlası Yunan askerleri tarafından ateşe tutuldu. Ardından Türk askerleri “Yaşasın Venizelos!” diye bağırmaya zorlandı. Yunanlar yakıp yıkarak, yağmalayarak, öldürerek işgallerine devam etti. 17. Kolordu Komutanı Albay Süleyman Fethi Bey’in şehit edilmesiyle cesaretini artıran Yunan ordusu ilerlemeyi sürdürdü. İzmir’den sonra Manisa ve Aydın’ı da işgal etti.

İzmir’in işgali haberi 16 Mayıs 1919’da İstanbul gazetelerinde Türk halkının tepkisini yansıtacak şekilde yayımlandı. Halk, işgali protesto etmek amacıyla İstanbul ve Anadolu’da mitingler düzenlemeye başladı. Mitinglerde Halide Edip (Adıvar), Hamdullah Suphi (Tanrıöver), Mehmet Emin (Yurdakul), Nakiye Hanım (Elgün) gibi aydınlar halkın duygularına tercüman oldu. Hükümet Yunan işgaline kayıtsız kalınca Türk halkı örgütlenerek silahlı mücadeleye girme ihtiyacı duydu. Böylelikle Kuvay-ı Millîye (Millî Kuvvetler) birlikleri kuruldu, Müdâfaa-i Hukuk örgütlenmesi yaygınlaştı.

Milis kuvvetler yoluyla mücadele veren ve merkezî bir komutanlığa bağlı olmayan Kuvay-ı Millîye birlikleri; terhis edilmiş askerler, din adamları, bürokratlar, efeler, eşraf gibi toplumun farklı kesimlerinden oluşmaktaydı. Eşraf, kendi imkânlarıyla müfrezeleri silahlandırdı ve onların başında savaştı. Din adamları, Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetlerinin idare heyetlerinde ve kongrelerde aktif rol oynadı. İzmir’in işgalinin ertesi günü, Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi “Her ne pahasına olursa olsun Yunanlılara karşı koymak gerekir. (…) Ben fetva veriyorum. Silah ve cephane azlığı veya yokluğu hiçbir zaman kavgaya mani olmayacaktır. Hiçbir müdafaa vasıtası olmayan bir Müslüman dahi yerden üç taş alarak düşmana atmaya mecburdur.” diyerek halkı mücadeleye çağırdı.

Millî Mücadele’de Türk milletinin varlığını ve haklarını savunmak amacıyla kurulan sivil örgütlenme.

HASAN TAHSİN (OSMAN NEVRES BEY)
(1888-1919)
Asıl adı Osman Nevres olan Gazeteci-Yazar Hasan Tahsin, Osmanlı Devleti’nin istihbarat örgütü “Teşkilat-ı Mahsusa”nın üyesidir. İzmir’in 15 Mayıs 1919 günü Yunanlılar tarafından kanlı bir biçimde işgal edilmesi sırasında Yunan Efzun Alayı’na atıldığı bilinen “ilk kurşun” olayıyla tanınmış ve ünlenmiş; o gün Kordon’da Yunan askerleri tarafından acımasızca öldürülmüştür.

HALİDE EDİP
ADIVAR
(1884-1964)

Halide Edip, 16 Mayıs 1919 sabahında (…) İzmir’de Türk halkının başına gelenleri, Vali İzzet Bey de dâhil memurların Kordonbo- yu’nda “Zito Venizelos!” diye bağırmaya zorlanmalarını, bir hayli kanlı olayların cereyan ettiğini ve bütün bunların İtilaf donanmasının gözü önünde yapıldığını dostlarından öğrenir.

(…) kendisi için bu andan itibaren hiçbir şeyin önemli olmadığını söyler ve ekler: “(…) İstiklâl Mücadelesi hissi bende bir çeşit mukaddes bir cinnet hâlini almıştı. Artık fert olmaktan çıkmıştım. 1922’de İzmir’i aldığımız güne kadar hiçbir şeyin önemi yoktu. O tarihe kadar muhteşem millî cinnetin bir parçası olarak çalıştım, yazdım ve yaşadım.”

ARAŞTIRALIM

İzmir’in işgaline karşı verilen tepkileri araştırınız. Araştırmada edindiğiniz bilgilerle hazırladığınız elektronik sunuyu EBA’da arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

İzmir’in işgaline karşı verilen tepkiler şunlar olmuştur:

  • Türk halkı, işgale karşı kitlesel protesto gösterileri düzenlemiş ve sokaklarda direniş göstermiştir.
  • Mustafa Kemal Atatürk, işgali protesto etmek ve direnişin örgütlenmesi için harekete geçmiş ve Kurtuluş Savaşı’nın temellerini atmıştır.
  • İzmir’in işgali, Türk milletinde ulusal birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirmiş ve bağımsızlık mücadelesine büyük bir motivasyon sağlamıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 58 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!