Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47

Wilson İlkeleri (8 Ocak 1918)

ABD Başkanı Woodrow Wilson’un [Vudrıv Vilsın (Görsel 1.21)] I. Dünya Savaşı’na girerken ilan ettiği 14 maddelik Wilson İlkeleri, İtilaf Devletleri tarafından kabul edilmişti. Bu ilkelerden bazıları şunlardır:
Galip devletler, mağlup devletlerden toprak ya da savaş tazminatı almayacak.
Gizli antlaşmalar yapılmayacak, açık diplomasi uygulanacak.
Uluslar arasındaki bütün ekonomik sınırlandırmalar kaldırılacak.
Silahlanma yarışının durdurulması için gerekli önlemler alınacak.
Osmanlı Devleti’nde Türklerin çoğunlukta oldukları bölgelerin bağımsızlığı sağlanacak, Türklerin egemenliği altında bulunan diğer unsurlara da özerk gelişme imkânları verilecek, Türk Boğazları uluslararası garanti altında tüm devletlerin ticaret gemilerine açılacak (12. madde).
Bütün devletlerin bağımsızlıklarını ve toprak bütünlüklerini garanti altına alacak uluslararası bir örgüt olan Cemiyet-i Akvam kurulacak.

Wilson İlkeleri, adil bir barış tesis edileceği düşüncesiyle mağlup devletlere umut oldu. İtilaf Devletleri, ABD’nin desteğini alabilmek için bu ilkeleri kabul etmelerine rağmen Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesini bahane etti ve Anadolu’yu işgale başladılar.

TARİHSEL DÜŞÜNME

1. “Mondros, ateşkes olmaktan ziyade kayıtsız şartsız bir teslimiyet antlaşmasıdır.” yargısının gerekçeleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı Devleti’ni savaşın koşulsuz teslim olmasını kabul etmeye zorlayarak, savaşın sonunda Osmanlı Devleti’ne uygulanan koşulları belirlemiş ve bu nedenle bir teslimiyet antlaşması olarak kabul edilir.

2. Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra işgallerin bu kadar hızlı gerçekleşmesini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: İşgallerin hızlı gerçekleşmesi, İtilaf Devletleri’nin savaşın sonunda Osmanlı İmparatorluğu’nu zayıflatmış olmaları, yerel destekler ve koordinasyonun etkili olması gibi faktörlere dayanır.

3. İtilaf Devletleri tarafından kabul edilen Wilson İlkeleri ile Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında yaşanan işgaller arasındaki çelişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: İtilaf Devletleri, Wilson İlkeleri’ni kabul ederek adil bir barış söylemiş olsalar da, Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı topraklarını işgal etmiş ve bu çelişki, İtilaf Devletleri’nin aslında kendi çıkarlarını ön planda tuttuklarını gösterir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!