Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46

1.4.1. Mondros Ateşkes Antlaşması (30 Ekim 1918) ve Antlaşmanın Uygulanması

I. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Padişah V. Mehmet Reşat’ın vefatı üzerine VI. Mehmet Vahdettin tahta çıktı. Savaş 1918’de İttifak Devletleri’nin yenilgisiyle sonuçlandı. Osmanlı Devleti’nin müttefiki Bulgaristan’ın savaştan çekilmesi ve İngilizlerin İstanbul’a yönelmesi Osmanlı Devlettim zor durumda bıraktı. 8 Ekim 1918’de Sadrazam Talat Paşa kabinesinin istifası üzerine 14 Ekim’de Ahmet İzzet Paşa Hükûmeti kuruldu. Yeni kurulan Ahmet İzzet Paşa Hükûmeti, Wilson İlkeleri doğrultusunda bir ateşkes için hazırlıklara başladı. Hükûmet adına Bahriye Nazırı Rauf Orbay başkanlığındaki heyet ile İngilizlerin Akdeniz Filosu Komutanı Amiral Calthorpe (Kalthorp), Limni Adası’ndaki Mondros Limanı’nda görüştü. Yapılan görüşmeler sonucunda 30 Ekim 1918’de 25 maddeden oluşan Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı.

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın Bazı Maddeleri

1. Çanakkale ve İstanbul Boğazları İtilaf Devletlerine açılacak, Karadenize girişler serbest bırakılacak istihkamlar İtilaf Devletleri tarafindan işgal edilecek.
5. Sınırların emniyeti ve iç asayişin temini için gerekli görülen kuvvetten başkası hemen terhis edilecek.
6. Osmanlı ordularında bulunan bütün harp gemileri teslim edilecek ve Osmanlı Devleti limanlarında alıkonulacak.
7. İtilaf Devletleri, güvenliklerini tehdit edecek bir durum ortaya çıkarsa herhangi bir stratejik noktayı işgal edebilecek.
8. Tüm liman ve tersaneler İtilaf Devletleri’nin kontrolünde olacak.
10. Toros tünelleri İtilaf Devletleri tarafindan işgal edilecek.
12. Hükûmet haberleşmesi hariç bütün telsiz ve telgraflar İtilaf Devletleri’nin memurları tarafindan kontrol edilecek.
14. Memleketin ihtiyacı temin edildikten sonra İtilaf Devletleri’nin kömür vb. ihtiyaçlarının Türkiye kaynaklarından sağlanması için kolaylık gösterilecek.
24. İtilaf Devletleri, Vilayet-i Sitte’de (Erzurum, Van, Bitlis, Sivas, Elâzığ, Diyarbakır) karışıklık çıkarsa bu vilayetleri işgal etme hakkına sahip olacak.

Osmanlı Devleti’ni fiilen yok sayan bu antlaşmanın imzalanmasının ardından İtilaf Devletleri, Osmanlı Devleti topraklarını işgal etmeye başladı. İtilaf kuvvetleri Musul’dan başlayarak İstanbul, Doğu Trakya, Boğazlar, Hatay, Antakya, Çukurova ve çevresini işgal etti (Harita 1.6).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!