Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 255

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 255 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 255

bazı kesimlerce eleştirildi. MGK Kararları; bazı sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra basın yayın kuruluşları, üniversiteler, sermaye çevreleri, sivil bürokrasi ve yargı mensuplarının desteğiyle hükû- mete dayatıldı (Görsel 8.3). Koalisyon ortakları üzerindeki baskıların yoğunlaşması sonucu Başbakan Necmettin Erbakan, 30 Haziran 1997’de istifasını sunmak zorunda kaldı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hükûmet kurma görevini ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a verdi. Ardından Refah Partisi kapatıldı, Necmettin Erbakan’a siyaset yasağı getirildi. Mesut Yılmaz tarafından kurulan koalisyon hükûmeti 18 Nisan 1999’da yapılan seçime kadar ülkeyi yönetti.

27 Nisan E-Muhtırası
2007’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde bazı görüş ayrılıkları yaşandı. Hukukçuların bir kısmı cumhurbaşkanı seçmek için toplantı yeter sayısının meclisin üçte ikisine denk gelen 367 milletvekiline ulaşması gerektiğini ifade etti. 27 Nisan 2007 günü saat 23.17’de Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde daha sonraları “e-muhtıra” olarak adlandırılacak bir bildiri yayımlandı. Laiklik karşıtı olduğu düşünülen uygulamalardan örnekler verildi ve cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde laiklik konusunun tartışılıyor olmasından duyulan rahatsızlık dile getirildi. Ayrıca TSK’nin kendisine kanunlarla verilen açık görevleri eksiksiz yerine getirme kararlılığında olduğu vurgulandı. TSK’nin resmî sitesinde yayımladığı bildiriye hükûmet, bu tavrın kendisine karşı bir tutum olarak algılandığı ve açıklamanın demokratik devlet düzeni bakımından yadırganması gerektiği cevabını verdi.

Ana muhalefet partisinin cumhurbaşkanı seçiminin iptaline yönelik müracaatı, Anayasa Mahkemesinde görüşüldü ve seçim iptal edildi. Ardından erken seçim kararı alındı ve 22 Temmuz’da seçime gidildi. Seçim sonucunda oluşan yeni mecliste Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçildi. 2007’de yapılan referandum ile cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi kabul edildi. Bu karar doğrultusunda 2014’te halk ilk defa cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti ve Recep Tayyip Erdoğan seçimi kazanarak Türkiye’nin 12. cumhurbaşkanı oldu.

15 Temmuz Darbe Kalkışması ve Milletin Zaferi
15 Temmuz 2016’da TSK içindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)/Paralel Devlet Yapılanması (PDY) mensubu bir grup subay tarafından Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda darbe kalkışması başlatıldı. Türkiye; hoşgörü, kardeşlik, dinler arası diyalog, ilahi bir nizam kurmak vb. söylemlerle halkın dinî duygularını istismar eden FETÖ’nün silahlarını millete doğrultmasına şahitlik etti. Doğrudan rejime ve iktidara yönelen darbe kalkışmasında Türkiye, milleti ve devleti ile büyük bir direniş mücadelesi verdi.

Türk demokrasisini hedef alan bu girişim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara inen Türk milletinin gösterdiği cesaretle engellendi. Millet, demokrasiyi ve seçilmiş iradeyi koruma hassasiyetini kararlılıkla ortaya koydu. Demokrasi timsali hâline gelen Ömer Halisdemir, büyük bir kahramanlık örneği göstererek darbe kalkışmasının seyrini değiştirdi. 251 kişinin şehit olduğu ve binlerce vatandaşın yaralandığı kalkışma yaklaşık 22 saatte kontrol altına alındı.

15 Temmuz Darbe Kalkışması’nda siyasi partiler ve yüzlerce sivil toplum kuruluşunun darbeye karşı bildiri yayımlaması Türkiye’de demokrasi açısından önemli bir kazanım oldu. Ülkede düzenin hızlı bir şekilde sağlanması için TBMM’nin hükûmete verdiği yetkiyle olağanüstü hâl ilan edildi. Örgüt yapılanması içinde yer alanlar hakkında yargı süreci başlatıldı. Örgütle bağlantılı işletme, şirket, okul, vakıf ve derneklere el kondu. Örgütle ilişkili şahısların yurt dışında hareket alanı bulmaları ve adaletten kaçmaları engellenmeye çalışıldı. O tarihten itibaren Türk demokrasisinin kazandığı zafer “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü” olarak anılmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 255 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!