Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 254

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 254 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 254

Finansal alanda başlayan sarsıntı, etkisini kısa sürede reel sektör üzerinde de gösterdi. Milyarlarca dolarlık yabancı sermaye ülkeden çıktı. Dövize aşırı talep borsayı çökertti, gecelik faizler %7.500 seviyesine yükseldi. TL %130 değer yitirirken enflasyon %90 oldu. 1,5 milyon insan işsiz kaldı. Krizin ardından Nisan 2001’de Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı uygulamaya kondu. 2002 başlarında üç yıllık stand-by antlaşması imzalandı. Hükûmet, Dünya Bankasının genel müdür yardımcılarından Kemal Derviş’i ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görevlendirdi. Yürürlüğe konan ekonomik program ile bütçe açıkları ve enflasyon göstergelerinde beş yıl içinde olumlu sonuçlar alındı. Buna karşın ekonomide dışa bağımlılık devam etti. Tarım ürünlerine fiyat desteği uygulamasının kaldırılması çiftçileri olumsuz etkiledi. Bu uygulama bir kez daha köyden kente göçün artmasına neden oldu.

2008 Krizi

ABD’de başlayan ve bütün dünyayı etkileyen ekonomik kriz, Türkiye ekonomisi üzerinde de etkili oldu. Krizden sonra dış borçlanma imkânlarının azalması dış kaynağa ihtiyaç duyan Türkiye’yi olumsuz etkiledi. Ayrıca Avrupa’da küresel kriz sebebiyle yaşanan ekonomik durağanlık da Türkiye’nin ihracat değerlerinin ve ekonomik göstergelerinin düşmesine yol açtı.
Krizin ilk aylarında ihracatta, yatırımlarda ve tüketimde düşüşler yaşandı. Ancak kriz, bankacılık sektörünün güçlü kalabilmesi, önceki yıllarda izlenen sıkı maliye politikaları ve kamu kesiminin borçluluk oranlarının düşürülmesi sayesinde kontrol altına alınabildi. Türkiye ekonomisi özellikle büyüme oranı itibarıyla krizden olumsuz etkilendi.

Türkiye, kriz sonrası takip ettiği para politikası ile hızlı ve yüksek ölçekli faiz indirimlerine gitti. Ekonomiyi canlandırmak için küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) verilen destek artırıldı, ihracat destekleri uygulamaya kondu, vergi indirimlerine gidildi, vergi borçları yapılandırıldı. Yurt dışındaki para, altın, döviz gibi sermaye araçlarının ekonomiye kazandırılması amacıyla Varlık Barışı yürürlüğe kondu. 2010’da ihracatta olmasa da üretim ve istihdamda kriz öncesi düzeyler yakalanabildi.

TARİHSEL DÜŞÜNME

Türkiye’yi etkileyen 1994, 2001 ve 2008 Ekonomik Krizlerinin benzer ve farklı yönleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:

1994, 2001 ve 2008 Ekonomik Krizlerinin benzer yönleri:

  • Tüm krizlerde mali piyasalarda dalgalanmalar ve para birimi değer kayıpları yaşandı.
  • İşsizlik oranları tüm krizlerde arttı ve ekonomik büyüme negatif yönde etkilendi.
  • Her üç kriz de dış borçlanma ve döviz kuru dalgalanmaları ile ilişkilendirildi.

1994, 2001 ve 2008 Ekonomik Krizlerinin farklı yönleri:

  • 1994 krizi, 1980’lerin sonlarında yapılan finansal liberalleşmenin ardından ortaya çıktı ve genellikle bankaların iflası ile özdeşleşti.
  • 2001 krizi, kamu borçlarının ve finansal piyasadaki aşırı spekülasyonun sonucu olarak meydana geldi ve ekonomik istikrarsızlıkla karakterizedir.
  • 2008 krizi, küresel finansal krizin bir parçası olarak Türkiye’yi etkiledi ve özellikle ihracatın azalması ve dış ticaret dengesizliği gibi küresel faktörlere dayandı.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 254 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!