Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 245

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 245 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 245

1980’de ekonomik dengelerin ve kalıcı istikrarın sağlanması amacıyla Başbakan Süleyman Demirel tarafından Devlet Planlama Teşkilatı Başkanı Turgut Özal ve ekibine hazırlatılan rapordur. Orta ve uzun vadede yapısal dönüşüm hedefine yönelik tedbirleri içerir. Bu tedbirlerle enflasyonun aşağıya çekilmesi, serbest piyasa ekonomisinin harekete geçirilmesi, ekonomiyi dışa açarak döviz gelirlerinin artırılması hedeflenmiştir.

Devletin ekonomideki payı azaltılırken özel teşebbüsün payının artırılması amaçlandı. İhracata dayalı sanayileşmeyi gerçekleştirecek liberal ekonomik model benimsendi. Bu modelde serbest piyasa koşulları ekonomik gelişmeyi yönlendirecek güç olarak görüldü. Üreten, ihracat odaklı, yabancı sermayeyi çeken ve küresel rekabette yer bulan bir ekonomik yapı hedeflendi.

İhracat odaklı sanayileşmeyle ithalat-ihracat dengesi kurulmaya çalışılarak ithalattaki kısıtlamalar kaldırıldı. İthalatta serbestlikle muhtemel ham madde kısıtlılığını ve spekülatif fiyat artışlarını engellemek, stokçuluğun önüne geçerek piyasayı rahatlatmak hedeflendi.

İlk kez 1954’te Fransa’da gündeme gelen vergilendirme sistemi Türkiye’de 1 Ocak 1985’te uygulandı. KDV tercihinde ekonomik gerekliliklerin yanında küresel ekonomiye ve Avrupa Birliği’ne uyum da etkendi. Devlet ödemelerinin dengeli ve devamlı olabilmesi için vergi gelirlerinin istikrarlı ve istenilen düzeyde olması hedeflendi.

Serbest piyasa ekonomisi gereği kamu iktisadi teşekküllerinin işletme hakkı veya tamamı özel teşebbüse devredildi. “Yap-işlet-devret” gibi modellerle devletin ekonomideki payı küçültüldü. Devlet kaynaklarının israfını engelleyerek tasarruf sağlama ve sağlanan kaynakları altyapı yatırımlarına dönüştürme hedeflendi.

Türkiye, yaşanan finans sorununu gidermek için ilk olarak 1961’de stand-by (sitend-bay) antlaşması yaparak IMF’den borç aldı. Ülkenin finans ihtiyacı 19 antlaşmanın ardından 1984-1994 arasında borç yerine doğrudan dış yatırım almak suretiyle karşılandı. IMF’nin borç sonrası oluşturduğu ağır yükümlülük ve müdahaleler nedeniyle on yıllık Özal Dönemi’nde stand-by antlaşmasından uzak duruldu.

TARİHSEL DÜŞÜNME

1. 24 Ocak Kararları’nın ekonomiye etkilerini yorumlayınız.

  • Cevap: 24 Ocak Kararları, Türkiye ekonomisini serbestleştirmeyi hedefledi ve dışa açılma politikalarını benimsedi. Bu kararların etkisiyle ekonomide özelleştirme, liberalleşme ve dış ticarette serbestleşme gibi değişiklikler görüldü.

2. 1980’li yıllardaki ekonomi politikalarının günlük hayata etkilerini sosyo-kültürel bağlamda yorumlayınız.

  • Cevap: 1980’li yıllardaki ekonomi politikaları, günlük hayata enflasyonun yükselmesi ve işsizliğin artması gibi olumsuz etkiler getirdi. Aynı dönemde tüketici harcamaları düştü ve toplumun sosyal dokusunda değişiklikler yaşandı.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 245 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!