Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 238

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 238 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 238

Durumun sorumlusu olarak Süleyman Demirel Hükümetini gören kuvvet komutanları, 12 Mart 1971’de TBMM’ye muhtıra vererek iktidarın görevi bırakmasına sebep oldu. Hükûmetin düşmesi sonrasında tüm partilerin katılımıyla oluşturulan millî mutabakat hükûmetleri de istenen istikrarı sağlayamadı hatta durum daha da kötüye gitti.

12 Mart Muhtırası sonrası Türkiye’de siyasi istikrarsızlıklar, ekonomik bunalımlar, sosyal çalkantılar daha önce görülmemiş seviyelere çıktı; anarşi daha da artti, binlerce insanın öldüğü terör olayları yaşandı. Durumun sorumlusu olarak TBMM’yi gören ordu komutanları, 12 Eylül 1980’de darbe yaparak ülke yönetimine tekrar el koydu. Darbenin hemen ardından siyasi liderler tutuklandı, partiler kapatıldı ve bir kez daha askerî vesayet hükûmeti başladı. Yeni anayasa hazırlanarak 1982’de yürürlüğe kondu. 1983’te yapılan seçimler sonucunda Turgut Özal Hükûmeti kuruldu. Böylece ülke yönetimi 3 yıl aradan sonra halkın iradesiyle yeniden sivil idareye geçmiş oldu.

1960-1980 arasında yaşanan darbelerin Türkiye’ye siyasi ve sosyo-ekonomik açıdan önemli etkileri oldu.

Isparta/İslamköy’de doğdu. 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden mezun oldu. 1955’te Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne atandı. Siyasi hayatı 1962’de Adalet Partisinin Genel İdare Kurulunda üyelikle başladı. 1965 genel seçimleri sonucunda Türkiye’nin 12. başbakanı oldu. 12 Eylül Darbesi sonrası siyasi yasaklı ilan edildi. 1987’de yasaklar kaldırılınca Doğru Yol Partisi genel başkanı, 1991’deki genel seçimlerle yeniden başbakan, 1993’te Türkiye’nin 9. cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhuriyet Dönemi askerî darbeler süreci başladı. Darbe sonrası kurulan Kurucu Meclisin hazırladığı anayasa 1961’de kabul edildi. Siyaseti denetlemek ve kontrol altında tutmak için Anayasa Mahkemesi, Millî Güvenlik Kurulu, Cumhuriyet Senatosu, Devlet Planlama Teşkilatı gibi kurumlar kuruldu. Üniversitelere ve 1964’te kurulan TRT’ye özerklik verildi.

147 akademisyen görevden uzaklaştırıldı. 1961 Anayasası’nın sağladığı özgürlüklerle Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin sayısında artışlar yaşandı. Öte yandan bu ortam toplumun politize olmasına yol açtı. Yaşanan ideolojik kamplaşmanın yanı sıra sanayileşmeyle ortaya çıkan işçi-işveren çatışmaları toplumsal ayrışmaları derinleştirdi. Kutuplaşmalar şiddet içeren sokak eylemleriyle meşru olmaktan çıktı, gerilim ve çatışmalar kaosa dönüşerek sıkıyönetime zemin hazırladı.

Sosyal devlet anlayışı gelişti, toplu sözleşme ve grev hakkı getirildi. Karma ekonomi modeline geçildi.

Darbe sonrası Devrim otomobilinin üretilmesi gibi birtakım millî atılım hamleleri yapılmışsa da siyasi istikrarsızlıklar yatırımların devamlılığını sekteye uğrattı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 238 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!