Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 231

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 231 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 231

Adnan Menderes, Büyük Millet Meclisinin 28 Aralık 1956 tarihli toplantısında verdiği cevapta: “… Türk hükümeti, taksim meselesini şayanı iltifat bir teklif olarak telakki etmektedir. (…) adanın taksimi oradaki soydaşlarımızın Türk bayrağı altında yaşamalarını temin edecek ve Kıbrıs Türkiye için herhangi bir tehdit sahası olmaktan tamamıyla çıkacaktır.”

Kıbrıs Rumları Yunanistan’dan aldıkları yardımlar ile Kıbrıs’ta ilk önce İngiliz yönetimine ve sonradan Türk cemaati mensuplarına karşı tedhiş hareketine girişmişlerdir. Hareketin amacı Kıbrıs uyuşmazlığını milletlerarası bir uyuşmazlık niteliğine büründürerek Birleşmiş Milletlerde konuşulmasını sağlamak ve İngiliz halkoyunu etkileyerek İngiliz Hükümetini isteklerini kabule zorlamak olmuştur. Türklere karşı girişilen tedhiş ise ilk önce Türklerin güvenlik kuvveti içinde ada düzenini korumak için görev almalarını önlemek ve daha sonra da Türk cemaatini yıldırarak adadan ayrılmalarını sağlamak amacıyla yapılmıştır.

Birinci Barış Harekâtı

20 Temmuz saat: 04.00’te Türk Silâhlı Kuvvetleri genel alarm verdi. Adana, Antalya, Konya askerî havaalanlarından kalkan jetler saat: 05.25’te Lefkoşa’ya ulaştılar ve bir süre sonra ilk paraşütçüler Ada’ya inmeye başladı. Denktaş, o anı şu cümlelerle anlatır: “Gecikmeyle de olsa evvela derinden top sesleri gelmeye başladı, sonra arkasından uçakların, paraşütçüleri indirmeye başladıkları görüldü. O an, etrafımda olanların kapanıp toprağı öptüklerine ve şükürler olsun dediklerine tanık oldum!” Ecevit ise Ankara Radyosu’nda yaptığı açıklamasında “Biz savaş için değil, barış için; yalnız Türklere değil, Rumlar’a da barışı getirmek için Ada’ya geliyoruz.” diyordu.

SORULAR

1. Türkiye’nin Kıbrıs politikasını açıklayınız.

  • Cevap: Türkiye’nin Kıbrıs politikası, Ada’nın Türkiye’ye verilmesi gerektiği ve Ada’nın statükosunun korunması gerektiği yönündedir. Türkiye, Kıbrıs konusunda taksim veya iki ayrı devlet modelini desteklemektedir. Ayrıca, Türkiye Kıbrıs Türklerini koruma amacıyla 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirmiştir.

2. Rumların Kıbrıs konusundaki yaklaşımları nelerdir?

  • Cevap: Rumların Kıbrıs konusundaki yaklaşımı, Ada’nın bağımsız bir Kıbrıs Cumhuriyeti olarak varlığını sürdürmesi yönündedir. 1950’lerden itibaren Rumlar, Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhak edilmesi (Enosis) veya federal bir çözümün kabul edilmesi isteğinde bulunmuşlardır.

3. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın Kıbrıs ve Türkiye’deki yankılarını açıklayınız.

  • Cevap: Kıbrıs Barış Harekâtı, Kıbrıs ve Türkiye’de farklı yankılar uyandırmıştır. Kıbrıs’ta Rumlar arasında büyük bir travma yaratmış, Türkiye’nin müdahalesini bir işgal olarak görmüşlerdir. Türkiye’de ise Kıbrıs Türkleri için bir kurtuluş olarak kabul edilmiş ve Türk milletinin birlik ve bütünlüğünü koruma amacıyla gerçekleştirildiği düşünülmüştür.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 231 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!