Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 228

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 228 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 228

Türkiye, Yunanistan ve Rumlara Ada’da federasyon veya paylaşım önerisinde bulundu ancak bu teklif reddedildi. Türkiye’nin, “Ada’daki olayların devam etmesi hâlinde garantör olarak müdahale edeceğini dünya kamuoyuna duyurması” Yunanistan ile ilişkileri gerginleştirdi. ABD Başkanı Johnson (Cansın), Başbakan İsmet İnönü’ye bir mektup yazarak Türkiye’nin müdahale fikrinden vazgeçmesini ve bu durumun endişe verici olduğunu söyledi. Başbakan İsmet İnönü, Başkan Johnson’a verdiği cevapla Türkiye’nin kararlılığını dile getirdi.

EOKA’cı çeteler, Türklerin yoğun olduğu Boğaziçi ve Geçitka- le köylerinde 15 Kasım 1967’de bir katliam yapti. Yaşananlar üzerine 28 Aralık 1967’de başkanlığını Fazıl Küçük, yardımcılığını Rauf Denktaş’ın üstlendiği Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi kuruldu. 1971’de yönetimin ismi Kıbrıs Türk Yönetimi şeklinde değiştirildi. 1974’te Yunanistan’daki Albaylar Cuntası, darbe ile Makarios’un yerine EOKA üyesi Sampson’ı (Sempsın) cumhurbaşkanlığına getirdi ve Kıbrıs Elen Cumhuriyeti’nin kurulduğunu ilan etti. Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması anlamına gelen bu gelişme üzerine Bülent Ecevit’in başbakan, Necmettin Erbakan’ın başbakan yardımcısı olduğu koalisyon hükûmeti garantörlük hakkını kullanarak Ada’ya askerî müdahale kararı aldı. Bu karar, Bülent Ecevit’in “Biz aslında savaş için değil, barış için ve yalnızca Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için Ada’ya gidiyoruz.” tarihî açıklamasıyla dünyaya ilan edildi. Türk askeri, 20 Temmuz sabahı erken saatlerde Hava Kuvvetlerinin himayesinde Girne kıyılarına çıkarken aynı zamanda Lefkoşa yakınlarındaki Gönyeli’ye de havadan indirme yapıldı. Durumun Türkiye ve Yunanistan arasında bir savaşa dönüşmesi tehlikesi karşısında Birleşmiş Milletler, taraflara ateşkes çağrısında bulundu. 25 Temmuz 1974’te taraflar Cenevre Konferansı’nda toplandı. Konferanstan beklenen sonucun alınamayacağının anlaşılması üzerine Türkiye, 14 Ağustos 1974’te Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in “Ayşe tatile çıksın!” parolasıyla Kıbrıs’a ikinci bir askerî harekât düzenledi. İkinci Barış Harekâtı ile Lefke-Lef- koşa-Magusa hatti çizildi. Kıbrıs Barış Harekâtı ile Ada’da yaşayan Türklerin güvenliği sağlandı (Görsel 7.3), Yunanistan’ın ENOSİS’i gerçekleştirme isteği engellendi. 13 Şubat 1975’te Ada’daki Türk toplumu Kıbrıs Türk Federe Devleti’ni kurdu, devlet başkanlığına Rauf Denktaş seçildi.

SSCB ve ABD, Türkiye’nin düzenlediği Barış Harekâtı’ndan rahatsızlıklarını açıkça dile getirdiler. ABD yönetimi Türkiye’ye askerî ve ekonomik ambargo kararı aldı. Yunanistan, Kıbrıs’ta istediğini elde edemeyince Lozan’a aykırı olmasına rağmen Ege Adaları’nı silahlandırmaya başladı. Buna karşılık Türkiye tarafindan İzmir merkezli Ege Ordusu kuruldu. İlerleyen yıllarda Türkiye, ABD’nin uyguladığı ambargo ve dünyayı etkileyen petrol krizi sebebiyle ekonomik açıdan çok zor günler geçirdi.

BM Genel Kurulu 1983’te Kıbrıs Hükûmeti ve Ada’nın temsilcisi olarak Kıbrıs Rumlarını tanıma kararı aldı. Türk tarafı da 15 Kasım 1983’te Rauf Denktaş başkanlığında, Türkiye’nin desteği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurdu. Türkiye, KKTC’yi kurulduğu gün tanıdı.

Kıbrıs’ın Baf kasabasında doğdu. Hukuk eğitimi aldı, avukatlık ve savcılık görevlerinde bulundu. 1955’ten itibaren EOKA terör örgütünün faaliyetlerine karşı mücadele verdi. Arkadaşlarıyla Türk Mukavemet Teşkilatını kurdu. Mücadele süreci boyunca Türkiye ile irtibatı sürdürerek Kıbrıs Türklerinin direniş harekâtında ön saflarda yer aldı. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra kurulan Kıbrıs Türk Federe Devleti’nde başkanlık görevini üstlendi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanından sonra Kasım 1983’te cumhurbaşkanı seçildi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 228 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!