Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 226

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 226 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 226

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında Kıbrıs, hükümranlık hakkı Osmanlı’da kalmak kaydıyla İngiltere’ye bırakıldı. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiltere farklı saflarda yer alınca İngiltere Kıbrıs’ı topraklarına kattığını duyurdu. 1923’te Lozan Barış Antlaşması’yla Türkiye, Ada’nın İngilizlere ilhakını tanıdı.

1950’li yıllarda İngiltere’nin Kıbrıs’tan çekilme kararı alması üzerine Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlar Megali İdea çerçevesinde Kıbrıs’ı Yunanistan’a katma politikasına (ENOSİS) ağırlık verdiler. Yunanistan’ın Birleşmiş Milletlere başvurarak Ada’da halk oylaması yapılmasını talep etmesi Türkiye’nin de sorunla ilgilenme sürecini başlattı. Rumlar, ENOSİS idealini gerçekleştirmek amacıyla 1955’te Kıbrıs Mücadelesi Ulusal Örgütünü (EOKA) kurdu. EOKA’nın silahlı saldırılarına ve terör girişimlerine Türkler de Volkan Teşkilatı ve Türk Mukavemet Teşkilatını (TMT) kurarak karşılık verdi. Yunanistan’ın ENOSİS ideali üzerine Türkiye, Kıbrıs’ta iki toplumun iki ayrı devlet kurmasını öneren Taksim tezini savunmaya başladı. Bu doğrultuda 27 Ocak 1958’de Kıbrıs Türklerinin Ada’daki varlığını ve bağımsız yaşama mücadelelerini duyuran “Ya Taksim Ya Ölüm Mitingi” gerçekleştirildi. Bu mitingin ardından Ada’da taraflar arasında yaşanan çatışmalar, Türkiye ile Yunanistan’ı savaşın eşiğine getirdi. NATO üyesi iki ülke, gerginliği ortadan kaldırmak için ABD’nin ara buluculuğuyla 11 Şubat 1959’da Zürih Antlaşma- sı’nı imzaladı. Bu antlaşmayla Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’ye Kıbrıs üzerinde garantörlük hakkı tanındı.

19 Şubat 1959’da bu üç devletin temsilcilerinin yanı sıra Kıbrıs Türk toplumu adına Dr. Fazıl Küçük ve Rum toplumu adına Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Makarios’un (Makar- yos) katıldığı toplantı sonrasında Londra Antlaşması imzalandı. Taraflar arasında sağlanan uzlaşmayla 6 Ağustos 1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Yürürlüğe giren Kıbrıs Anayasası’na göre

• Cumhurbaşkanı Rum, yardımcısı Türk
• Temsilciler Meclisinin %70’i Rum, %30’u Türk
• Bakanlar Kurulunun 7 üyesi Rum, 3 üyesi Türk
• Resmî dil Rumca ve Türkçe olacaktır.

Seçimler sonucunda Kıbrıs Cumhuriyetimin cumhurbaşkanlığına Makarios, cumhurbaşkanı yardımcılığına Dr. Fazıl Küçük getirildi. Ancak Rum yöneticilerin Anayasa’daki bazı kararları uygulamaması ve uzlaşmaz tavırları barış ortamının bozulmasına sebep oldu. Rumların egemenliklerini güçlendirmeye yönelik teklifleri Türkiye taratından reddedildi. Yaşanan bu süreci yakından takip eden Türk gençliği, Kıbrıs için savaşmaya hazır olduğunu ilan ettı. Türk halkı, kadınıyla erkeğiyle Kıbrıs için birçok yardım kampanyası düzenledi.

Yunan Megali İdeası’nın değişmeyen hedeflerinden biridir. Balkan Savaşları sırasında Girit’in, sonrasında ise Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması anlamında kullanılmıştır.

Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak amacıyla Yorgo Grivas (Yorgo Girivas) liderliğinde kurulan ve Türkleri hedef alarak masum insanların ölümüne sebep olan örgüt.

TMT

1958’de Rauf Denktaş ve Dr. Fazıl Küçük önderliğinde terör örgütü EOKA’ya karşı kuruldu. Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliğini sağlamak, ENOSİS’e karşı çıkmak, Türklere karşı saldırıları püskürtmek ve ana vatana bağlılığı sürdürmek Türk Mukavemet Teşkilatının amaçları arasındaydı. Teşkilat, 20 Temmuz 1974’e kadar Kıbrıs Türklerinin bekası için mücadele verdikten sonra 1976’da Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına dönüştürüldü.

1944’te bir grup arkadaşıyla Kıbrıs Millî Türk Halk Partisinin (KMTHP) kurulmasına öncülük ettı. Parti programındaki ana hedeflerden biri Ada’nın Yunanistan’a katılmasını önlemekti. 1955’te EOKA’nın Kıbrıs’ta kanlı terör eylemlerini başlatmasının ardından Kıbrıs Türk halkının EOKA’ya karşı direnmesine yardımcı olmak amacıyla Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği (KTMB) adlı örgütü, 1955’te ise EOKA’nın silahlı saldırılarına karşı VOLKAN Teşkilatını kurdu. 1959’da Kıbrıs’ın ilk cumhurbaşkanı yardımcısı seçildi. 1967’de kurulan Geçici Kıbrıs Türk Yönetiminde başkanlığa getirildi. 1973’te cumhurbaşkanı yardımcılığından ayrılarak yerini Rauf Denktaş’a bıraktı. Ancak mücadelesini gazetesinde sürdürerek Halkın Sesi’ni Kıbrıs Türklerinin davasına bayrak yapmaya devam ettı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 226 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!