Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 224

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 224 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 224

Ağır kayıpların verildiği bu savaş sonrasında Arap ülkeleri, İsrail’i destekleyen Batı ülkelerine karşı petrol fiyatlarını siyasi bir koz olarak kullanma kararı aldı ve ham petrol fiyatlarını yükseltti. Bu durum küresel ölçekte bir petrol krizine yol açtı.

Camp David Antlaşması (17 Eylül 1978)

Arap-İsrail Savaşlarının ardından Mısır ve İsrail arasında imzalanan Camp David (Kemp Deyvid) Antlaşması (Görsel 7.2) ile yeni bir sürece girildi. Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat’ın ABD’ye yaklaşması yanında ABD’nin Mısır-İsrail barışının sağlanması için ara buluculuk yapması iki ülke arasında birtakım antlaşmaları beraberinde getirdi. Camp David Antlaşması’na göre İsrail, Sina Yarımadası’ndan çekilerek bölgeyi Mısır’a geri verecek; Mısır da İsrail’in varlığını resmen tanıyacaktı. Böy- lece ilk kez bir Arap devleti İsrail’in varlığını siyasi olarak kabul etmiş oldu. Ancak bu adımı taviz sayan 18 Arap devleti, antlaşmaya karşı çıkarak Mısır’la ilişkileri kesti; ABD’ye tepki olarak da SSCB ile yakınlaştı.

7.1.3. İran-Irak Savaşı (1980-1988)

İran ile Irak arasında sınır anlaşmazlıkları ve mezhep farklılıkları nedeniyle süregelen bir çatışma mevcuttu. Irak, ülkesindeki Şii nüfusun İran tarafından Sünni yönetime karşı kışkırtılmasından çekiniyordu. Öte yandan İran’ın zengin petrol yataklarına sahip Hûzistan bölgesi üzerinde hak talep ediyordu. 1975’te Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ve İran Şahı Rıza Pehlevî arasında imzalanan Cezayir Antlaşması ile Hûzistan sorunu çözüldü. Ancak 1979’da Ayetullah Humeynî’nin önderliğinde İran İslam Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla iki ülke arasındaki kriz yeniden alevlendi.

Saddam Hüseyin, İran Devrimi sonrasında zayıflayan İran ordusunun durumundan yararlanarak Şattüla- rap su yolunun denetimini eline almak istedi. Bu amaçla Irak 22 Eylül 1980’de İran’a saldırdı. İki ülkenin bütün kaynaklarını seferber ettiği kıyasıya bir mücadeleye rağmen taraflar birbirine üstünlük sağlayamadı. Türkiye savaş boyunca tarafsızlığını korurken Suriye ve Libya, İran’a; Suudi Arabistan, Ürdün ve Körfez ülkeleri, Irak’a destek verdi. Küresel güçler ise bu süreçte her iki devlete de silah sattılar. İran-Irak Savaşı, 1988’de Birleşmiş Milletlerin ara buluculuğu ile sona erdi. 8 yıl süren savaşın sonucunda sınırlar değişmedi. Bir milyona yakın asker ve sivil hayatını kaybetti. Savaş giderleri, tarafları ciddi mali sıkıntılara soktu. Petrol bölgelerine yapılan saldırılar petrol üretimini büyük oranda düşürürken petrol fiyatlarını yükseltti. Arap ülkelerinin savaşın farklı aktörlerini desteklemelerinden dolayı yaşanan ayrılıklar, İsrail’in daha rahat hareket etmesine yol açtı. Ayrıca savaş, Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgalinde etkili oldu.

İrangate Olayı (1986)

ABD ve Avrupa, İran’a ambargo uyguladığını bütün dünyaya ilan etmesine rağmen ABD el altından İran’a silah satmış ve bu olay açığa çıktığında büyük yankı uyandırmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 224 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!