Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 223

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 223 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 223

7.1.2. Arap-İsrail Savaşları

Filistin toprakları üzerinde 1948’de İsrail Devleti kuruldu. Bu durum Araplar ile Yahudiler arasındaki ayrışmaları derinleştirdi ve savaşlara yol açtı. 1948, 1956, 1967 ve 1973 yıllarında Arap-İsrail Savaşları yaşandı.

1948 Arap-İsrail Savaşı

ABD’nin İsrail’i tanıması ve BM’nin İsrail lehine olan Çoğunluk Pla- nı’ndan yana tavır alması nedeniyle Mısır, Suriye, Ürdün, Lübnan ve Irak kuvvetleri İsrail’e savaş açtı. Arapların yenilgisiyle sonuçlanan savaşın sonunda Arap milliyetçiliği, sosyalist ve cumhuriyetçi bir kimliğe büründü. Yüz binlerce Arap’ın farklı ülkelerde mülteci durumuna düşmesi yıllarca devam edecek siyasi ve sosyo-kültürel sorunlara zemin hazırladı.

1956 Süveyş Krizi

Mısır, Süveyş Kanalı’nı millîleştirdi (Harita 7.1) ve İngiltere’den bölgeyi boşaltmasını istedi. Millîleştirme kararına karşı çıkan İngiltere ve Fransa, içinde İsrail’in de yer aldığı bir plan çerçevesinde Mısır üslerini havadan vurdu ve Süveyş Kanalı’nı işgal etti. ABD ve SSCB, harekâta karşı çıktıklarını belirterek Mısır’dan yana tavır sergilediler. BM kararı üzerine İngiltere, Fransa ve İsrail işgal ettikleri Mısır topraklarından çekildiler. Bölgede İngiltere ve Fransa’nın nüfuzu azalırken ABD ve SSCB etkin güç hâline geldi.

1967 Arap-İsrail Savaşı (Altı Gün Savaşı)

Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnâsır, İsrail karşısında 1948 ve 1956’daki yenilgilerini telafi etmek amacıyla Suriye, Ürdün ve Irak ile askerî ittifak yaptı. Altı gün süren savaş, Filistinli direnişçilerin İsrail’e saldırmasıyla başladı. Arap devletleri yenilgiye uğradı (Harita 7.2). Savaş sonrasında Arap ülkeleri, Batılı devletlere petrol sevkiyatını durdurdu ve bu devletlerle ilişkilerini askıya aldı. İsrail; Golan Tepeleri, Batı Şeria, Sina Yarımadası, Gazze, Doğu Kudüs gibi önemli yerleri ele geçirerek topraklarını dört kat genişletti. Arap ülkelerinin lideri olmak isteyen Ab- dünnâsır’ın Arap dünyasındaki itibarı sarsıldı. Arap ülkeleri arasında birliği sağlayacak güçlü bir teşkilatın gerekliliği ortaya çıktı.

1973 Arap-İsrail Savaşı (Yom Kippur Savaşı)

1967 Arap-İsrail Savaşı’nın ardından Arap ülkeleri ve İsrail arasında yapılan görüşmelere rağmen uzlaşma sağlanamadı. 1973’te Mısır, Suriye ve Ürdün kaybettikleri toprakları geri almak amacıyla Yahudilerin kutsal günü Yom Kippur’da (Yom Kipur) İsrail’e savaş açtı. Savaşın başlarında Mısır ve Suriye, İsrail karşısında ilerleme sağladı. Ancak toparlanan İsrail kuvvetleri Mısır ordusunu durdurdu. Süveyş Kanalı’nın batısına geçerek savaşı lehine çeviren İsrail, Mısır’ın ateşkes teklifini reddetti. Ateşkes ancak 1974’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin çağrısıyla gerçekleşti.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 223 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!