Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22

Trablusgarp Savaşı (1911-1912)

Siyasi birliğini geç tamamlayan İtalya, sömürge elde etmek amacıyla 1911’de Osmanlı toprağı olan Trablusgarp’a saldırdı (Harita 1.2). İtalya donanmasının Akdeniz’deki gücü yanı sıra Çanakkale Boğazı’nı ablukaya alması; Mısır’ın ise İngiliz işgali altında olması nedeniyle Osmanlı Devleti, Trablusgarp’a denizden ve karadan asker gönderemedi. Bu nedenle bölgede Mustafa Kemal (Görsel 1.8), Enver Bey, Fethi Bey gibi gönüllü subaylar görevlendirildi. Bu subaylar halkı teşkilatlandırarak mücadele verdi. İlk savaşına katılan Mustafa Kemal’in Derne ve Tobruk’ta, Enver Bey’in Bingazi’de elde ettiği başarılar karşısında İtalya Çanakkale Boğazı’nı ablukaya aldı. Rodos ve On İki Ada’yı işgal etti. Balkan Savaşı’nın başlaması üzerine Osmanlı Devleti barış istemek zorunda kaldı. 18 Ekim 1912’de Osmanlı Devleti ile İtalya arasında imzalanan Ouchy (Uşi) Antlaşması sonucunda Trablusgarp İtalya’ya bırakıldı. Böylece Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki varlığı son buldu. İşgal altındaki Rodos ve On İki Ada ise antlaşma gereği geçici olarak İtalya’ya bırakıldı.

BİLGİ KUTUSU

Mustafa Kemal yolculuğa çıkmadan önce Fuat Bulca’ya şöyle diyordu: “Hükûmet aciz içinde.. Bunu Harbiye Nazırı elem ve üzüntüyle itiraf etti. İstanbul’dan hiçbir yardım göreceğimizi zannetmiyorum. Enver de aynı kanaatte… Evvelâ O gitmek istiyor. Eşref Bey’in Mısır’daki muhitinden ve dostlarından istifade edeceğiz. Sevkiyatın tehlikesiz oraya varması için Mısır’ın muhtelif yerlerinde teşkilât yapacak. Takma adlarımızla bu unvanlara uygun mesleklerimizin listesi hazırlanıyor.”

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!