Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21

II. Meşrutiyet’in ilanıyla İttihat ve Terakki Cemiyeti haricinde, Hürriyet ve İtilâf Fırkası, Osmanlı Ahrar Fırkası, İttihâd-ı Muhammedî Fırkası gibi birçok siyasi fırka kuruldu. Böylece Osmanlı tarihinde ilk defa çok partili hayata geçildi (Görsel 1.7). 1908’de Bulgaristan’ın bağımsız olması, Bosna-Hersek’in Avusturya tarafından işgal edilmesi ve Girit’in Yunanistan’a bağlanması Meşrutiyet rejimine karşı güçlü bir muhalefetin doğmasına zemin hazırladı. Bu gelişmeler Meşrutiyet’in ortadan kaldırılmasını isteyen gelenekçi kitlenin isyanına yol açti. Yönetimi değiştirmeye yönelik ilk isyan 13 Nisan 1909’daki 31 Mart Vakası oldu.

İsyan, Selanik’ten gelen ve komutanlığını Mahmut Şevket Paşa’nın, kurmay başkanlığını da Mustafa Kemal’in yaptığı Hareket Ordusu tarafından bastırıldı. İsyanın akabinde Sultan II. Abdülhamit tahttan indirildi ve yerine Sultan Mehmet Reşat (V. Mehmet) tahta çıkarıldı.

Meşruti idarenin gerçek anlamda yerleşmesini sağlamak amacıyla 1909’da Kanun-ı Esasi’de düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerle yetki alanı genişletilen Meclisin padişah ve kabine karşısındaki konumu güçlendirildi. Mebuslara kanun teklif etme yetkisi tanındı, kişi hak ve hürriyetleri anayasal güvence altına alındı.

KANIT SORGULAMA 1

1. soruyu 1. Kanıt’a, 2. soruyu 2. Kanıt’a göre cevaplayınız.

1. KANIT

Hâkimiyet-i milliye fikri, parlâmento, siyasî parti, seçim, sivil toplum, siyasi ve içtimaî muhalefet, basın, kamuoyu, miting, grev, boykot, kitle gibi demokrasiye mahsus olgu ve enstrümanlar sebebiyle “II. Meşrutiyet Dönemi”, “Cumhuriyet Dönemi’nin laboratuvarı” şeklinde tanımlanmaktadır.

2. KANIT

9 Haziran 1908’de Reval’de İngiltere Kralı Yedinci Edwards ve Rus Çarı Nikola bir araya geldiler. Her iki hükümdar özellikle Uzak ve Yakın Doğu’da tampon bölgeler kurma ve Almanya’ya karşı bir denge politikası uygulama konusunda anlaştılar. Liderler yayınladıkları bildiride Makedonya sorununa ve reformlara da değinmişlerdi. Bu bildiri İttihat ve Terakki tarafından Rumeli’nin paylaşılacağı, II. Abdülhamid’in ise bu gelişmelere boyun eğeceği şeklinde algılandı. Selanik ve Manastır gibi şehirlerde örgüt mensupları harekete geçtiler. İstanbul’a yüzlerce telgraf çekildi. Bu arada Enver, Niyazi ve Eyüp Sabri Beyler emirlerindeki birliklerle dağa çıktılar.

SORULAR

1. II. Meşrutiyet Dönemi’nin Türk siyasi hayatına etkileri nelerdir?

  • Cevap: II. Meşrutiyet Dönemi, Türk siyasi hayatında parlamento, siyasî parti, seçim gibi demokratik enstrümanları tanıtarak, modern demokratik süreçlerin temellerini atmış ve Cumhuriyet Dönemi’ne zemin hazırlamıştır.

2. İttihat ve Terakki Cemiyeti ile II. Meşrutiyet’in ilanı arasında nasıl bir ilişki kurulabilir?

  • Cevap: İttihat ve Terakki Cemiyeti, II. Meşrutiyet’in ilanında önemli bir rol oynamış ve bu dönemde daha aktif hale gelerek, Osmanlı politikasında belirleyici bir güç haline gelmiştir.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!