Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 206

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 206 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 206

6.1.2. II. Dünya Savaşı Sonrası Türkiye’de Ekonomik Hayat

Savaş sonrasında Batı Bloku’ndan yana tavır alan Türkiye, ABD’nin Marshall Planı’na dâhil edildi. Buna karşılık bazı yükümlülüklere tabi tutuldu. Marshall Planı, temelde Batı Avrupa’yı sanayi ve ticarette ön plana çıkarmayı amaçlarken Türkiye’ye bu sanayi ve ticari atılımın ham madde ve gıda sağlayıcısı rolünü biçti. Bu dönemde Thornburg (Tornburg), Barker (Barkır) gibi bazı yabancı uzmanlar Türkiye’nin sanayi ve kalkınmasına dair Marshall Planı doğrultusunda raporlar hazırladı. ABD’den alınan krediler; kara yolu ulaşımı, tarımda altyapı ve makineleşmeye yönelik yatırımlara dönüşmeye başladı (Görsel 6.1).

Uluslararası Para Fonuna üye olma çabasındaki hükûmet, 1946’da Cumhuriyet tarihinin ilk büyük oranlı devalüasyonuna gitti. Türk lirası, dolar karşısında iki kattan fazla değer kaybına uğradı. Türk lirasında yaşanan bu değer kaybı ihracatta artış sağladı. Ancak ihracattan elde edilen gelirden daha fazlası ABD’den yapılan ithalata harcandı ve Türkiye’ye tüketim malı olarak döndü.

Türkiye, ABD ve Batı ile ittifakın sağladığı öz güven ve dışa açılım fırsatlarıyla ekonomik bir atılım gerçekleştirdi, pek çok alanda ilerlemelere sahne oldu. Coğrafi yakınlığı dolayısıyla tercih edilen SSCB ile ithalat, yerini ABD ile denizaşırı ithalata bırakmaya başladı. Türkiye’de bu ithalat o kadar ileri safhalara ulaştı ki “Amerikan malıdır.” ibaresi ürünlerde kalitenin göstergesi oldu. ABD’den malzeme ithalatı, Türkiye’nin yedek parça temini ve onarımında dışa bağımlılığına, sanayisinin gelişeme- mesine ve dış ticaret açığının artarak devam etmesine yol açtı.

Bir ülkenin resmî parasının değişim değerinin yabancı ülkelerin paraları karşısında idari bir kararla düşürülmesi.

1945-Şirket-i Hayriye devlet tarafından satın alındı.
1945-İskenderun Limanı hizmete açıldı.
1945-Türkiye’de ilk defa yerli ampul üretildi.
1947- İlk çay fabrikası Rize’de üretime başladı.
1948- İlk yerli uçak motor fabrikası Ankara’da hizmete açıldı.
1948- Köprüağzı-Maraş demir yolu açıldı.
1949- İstanbul’da Kartal-Yalova arabalı vapuru hizmete girdi.

6.1.3. II. Dünya Savaşı Sonrası Türkiye’de Sosyal Hayat

Ekonomide liberalleşme ile siyasette demokratikleşmeye yönelik adımlar sosyal ve siyasi hayatı değiştirdi. Okullarda din eğitimine verilen önem artmaya başladı ve din eğitimi 1947’de okul dışında da serbest bırakıldı. Üniversitelere özerklik verildi. Oluşan liberal ve demokratik havada pek çok kitap, dergi, gazete yayımlandı ve sivil toplum örgütü kuruldu.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 206 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!