Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 196

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 196

3. ABD’nin attığı atom bombalarının Japonya üzerindeki etkileri neler olmuştur?

  • Cevap: ABD’nin attığı atom bombaları, Hiroşima ve Nagazaki’de büyük tahribata ve çok sayıda insanın ölümüne yol açtı, ayrıca bombaların atıldığı bölgelerde engelli doğum oranları arttı ve pek çok ciddi sağlık sorunu, başta kanser olmak üzere, ortaya çıktı.

4 ve 5. soruların cevaplarını aşağıdaki metinden yararlanarak boş bırakılan alanlara yazınız.

“Türkiye, II. Dünya Savaşı’na katılmadı ve aktif tarafsızlık politikasını benimsedi. Bu politikanın gereği olarak hem Mihver Devletlerle hem de Müttefik Devletlerle ilişkilerini sürdürdü. II. Dünya Savaşı’nı Müttefik Devletlerin kazanacağının anlaşılması üzerine Türkiye, kurulacak yeni dünya düzeninde yalnız kalmamak ve Birleşmiş Milletlere kurucu üye olarak katılabilmek için sembolik de olsa Almanya ve Japonya’ya savaş ilan etti. II. Dünya Savaşı boyunca tarafsızlık politikasını sürdürmek ve her iki taratın da baskılarına rağmen savaşa girmemek Türkiye açısından oldukça zor bir süreçti. Ancak Türkiye için asıl zorluk II. Dünya Savaşı sonrasında Sovyet Rusya’nın taleplerine karşı koyabilmekti. II. Dünya Savaşı’ndan galip çıkmış olmanın da verdiği güçle harekete geçen Sovyet Rusya, 1925 yılında imzalanan ve her beş yılda bir yenilenen Türk-Rus Dostluk Antlaşması’nı yenilemeyi reddettiği gibi Türkiye’den toprak ve üs talebinde bulundu. Sovyet Rusya Türkiye’ye verdiği notalarla Boğazlardan üs ve Kars-Ardahan’ı istedi. Oysa Rusya, Montrö ile Boğazlarda; Brest Litovsk, Moskova ve Kars Antlaşmaları ile de Kars ve Ardahan’da Türkiye’nin egemenliğini kabul ve tescil etmişti. Bu süreçte Amerika ve İngiltere’nin de desteğini alan Türkiye, Sovyet Rusya’nın taleplerini reddetti; emellerinden vazgeçmesi hâlinde Sovyet Rusya ile iyi ilişkilerini sürdüreceğini belirtti ve egemenlik haklarını korumak için gerekirse savaşa bile hazır olduğunu ilan etti. Ancak Sovyet Rusya’nın emellerinden vazgeçmemesi Türk-Rus ilişkilerinin kopma noktasına gelmesine sebep oldu.”

4. Türkiye, II. Dünya Savaşı’nda Almanya ve Japonya’ya sembolik de olsa neden savaş ilan etmek zorunda kalmıştır?

  • Cevap: Türkiye, II. Dünya Savaşı’nda Almanya ve Japonya’ya sembolik de olsa savaş ilan etmek zorunda kalmıştır çünkü Müttefik Devletlerin savaşı kazanacağı anlaşılmış ve Türkiye, yeni dünya düzeninde yalnız kalmamak ve Birleşmiş Milletlere kurucu üye olarak katılabilmek amacıyla bu adımı atmıştır.

5. Savaş yıllarındaki Türk-Rus ilişkileri hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Savaş yıllarındaki Türk-Rus ilişkileri, Sovyet Rusya’nın Türkiye’den toprak ve üs talebinde bulunması ve Türk-Rus Dostluk Antlaşması’nı yenilemeyi reddetmesi nedeniyle gerginleşmiş, Türkiye’nin bu talepleri reddetmesi ve Sovyet Rusya’nın emellerinden vazgeçmemesi ise ilişkilerin kopma noktasına gelmesine sebep olmuştur.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 196 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!