Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 181

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 181 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 181

isteyen Almanya, bu cepheyle petrol kaynaklarını ele geçirmeyi ve Hazar kıyılarına kadar ulaşmayı amaçlıyordu. Ayrıca Sovyet lideri Stalin’in adını taşıyan şehri ele geçirmek, büyük bir kişisel zafer sayılacak ve Alman propagandasına hizmet edecekti.

1942’nin Temmuz ayında Stalingrad Muharebeleri başladı (Görsel 5.4). Kızıl Ordunun savunmada yetersiz kaldığı zamanlarda işçilerin de devreye girmesiyle Stalingrad’da Almanlara karşı büyük bir şehir direnişi gösterildi. Bir milyon civarında insanın öldüğü bu savunma savaşında elde edilen başarı, Avrupa’daki direnişlerin canlanıp kuvvetlenmesini sağladı. Ruslar taarruza geçti ve 1943 Mart’ında Kafkasya’yı Almanlardan geri aldı. Leningrad ve Moskova üzerindeki Alman tehdidini ortadan kaldırdı. Bu yönüyle Stalingrad Muharebeleri II. Dünya Savaşı’nın dönüm noktası kabul edilir.

Normandiya Çıkarması (6 Haziran 1944)

Almanlar karşısında yalnız kalan SSCB, savaşın ağır yükü altında ezildiği için müttefiklerden Avrupa kıtasında yeni bir cephe açmalarını talep ediyordu. Müttefik ordularının lojistik ikmaline elverişliliği ve Paris’e ulaşımın güvenliliği bakımından kara çıkarması yapmaya en uygun yer Normandiya’ydı.

Normandiya Çıkarması, 6 Haziran 1944’te, Amerikan ve İngiliz kuvvetlerinin Fransa’nın Normandiya bölgesine asker çıkarması ile başladı (Görsel 5.5). Bu harekât, tarihin gördüğü en büyük deniz çıkarmalarından biriydi. Normandiya’da yaklaşık bir milyon askeri olan Müttefik orduları üç yüz bin civarında askeri olan Alman ordusuna büyük bir darbe vurdu. Fransa ve bütün Avrupa kısa sürede Alman işgalinden kurtarıldı, Almanya teslim olmak zorunda bırakıldı.

Hiroşima ve Nagazaki’ye Atom Bombalarının Atılması (1945)

Temmuz 1945’te Almanya’nın teslim olmasıyla Avrupa’da sona eren savaş, Pasifik’te devam etti. Müttefiklerin kayıtsız şartsız teslimiyet talebi Japonya’dan karşılık görmedi. Bu koşullar altında ABD’de Manhattan (Menhettin) Projesi ile üretilen “atom bombası” kullanıma hazır hâle getirildi. Ardından verilen kararla ilk atom bombası, bombardıman uçağı Enola Gay (Enola Gey) tarafindan 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atıldı (Görsel 5.6). Little Boy [Lidıl Boy (Küçük Oğlan)] adı verilen uranyum içerikli bomba, yaklaşık 300 bin derece ısı meydana getirdi ve 240 bin civarında insanın ölümüne neden oldu. 9 Ağustos 1945’te Nagazaki’ye atılan plütonyum içerikli atom bombası, Fat Man [Fet Men (Şişman Adam)] ile de benzer bir felaket yaşandı ve yaklaşık 80 bin insan daha hayatını kaybetti (Görsel 5.7). Japonya teslim oldu ve altı yıl süren savaş sona erdi. Böylece ABD, gücünü bütün dünyaya gösterdi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 181 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!