Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17

1.1.3. Mustafa Kemal’in Hayatına Yön Veren Şehirler

Selanik başta olmak üzere Manastır, İstanbul, Şam ve Sofya; Mustafa Kemal’in fikirlerinin, siyasi ve askerî kabiliyetinin gelişmesinde önemli bir yere sahiptir (Harita 1.1).

Selanik
Avrupa’nın önemli şehirleriyle kara ve demir yolu bağlantısı bulunan Selanik, işlek bir limana sahipti. Bu özellikleriyle güçlü bir ticaret merkeziydi. Avrupa’ya yakınlığıyla Osmanlı Devleti’nin Batı’ya açılan kapısıydı. Etnik olarak Türk, Yunan, Makedon, Bulgar ve Yahudilerden oluşan Selanik’te azınlıklar ile Müslümanlar ayrı mahallelerde yaşıyordu. Düşüncelerin rahatlıkla ifade edilebildiği ve farklı siyasi görüşlerin boy gösterdiği şehirde çok zengin bir basın yayın ortamı göze çarpmaktaydı. Selanik’in bu özellikleri, Mustafa Kemal’in olaylar karşısında farklı bakış açıları geliştirebilmesinde ve hoşgörülü olmasında etkili oldu.

Manastır
Arnavutluk, Yunanistan, Sırbistan ve Bulgaristan sınırlarına hâkim durumda olan Manastır, büyük bir stratejik öneme sahipti. Makedonya’nın başlıca askerî merkeziydi. Balkanlardaki milliyetçilik hareketleri Manastır’ı etkiliyordu. Avrupa devletleri bölgede çeşitli maksatlar ve menfaatlerle aktif bir politika izliyorlardı. Manastır, bu hareketleri yakından takip eden Mustafa Kemal’in eğitiminde ve fikrî gelişiminde önemli rol oynadı. Mustafa Kemal, Şam’daki ilk askerî görevinden sonra 13 Ekim 1907’de merkezi Manastır’da bulunan 3. Ordu Karargâhı’na atandı.

İstanbul
Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul; siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan önemli bir merkezdi. Farklı etnik unsurları barındıran çok kültürlü bir yapıya sahipti. Asırlardır Doğu ve Batı’ya ait yaşam tarzlarının bir arada olduğu şehir, basın yayın hayatı ve okul çeşitliliği açısından da zengindi. Bu zenginlik, Mustafa Kemal’in fikrî olgunlaşmasına ve ülke sorunlarıyla temas etmesine katkıda bulundu.

Şam
Mustafa Kemal, Harp Okulunu bitirince 1905’te Şam’daki 5. Ordu Komutanlığına atandı. Bu bölgede ayrılıkçı Arap ayaklanmalarına karşı mücadele verirken toplumda ve devlet yönetiminde aksaklıklara tanık oldu. Akıl ve bilimden uzaklaşmanın en büyük düşman olduğunu anladı. Ona göre yabancıların bütün saldırgan tutumlarına rağmen Türk milleti onlardan ilmî, teknik, sosyal, kültürel vb. konularda faydalanabilir ve cehalet düşmanının üstesinden gelebilirdi. Mustafa Kemal, 1906’da Şam’da Vatan ve Hürriyet adlı gizli bir cemiyet kurdu. Bu cemiyet daha sonra İttihat ve Terakki Cemiyetine katıldı.

Sofya
Mustafa Kemal, Balkan Savaşlarından sonra 1913’te Sofya’ya ataşemiliter olarak atandı. Orada Avrupa siyasetini, kültürünü ve diplomasisini yakından tanıma fırsatı buldu. Avrupa’nın farklı ülkelerinden devlet adamlarıyla tanışan ve onların fikirlerinden etkilenen Mustafa Kemal, siyasi deneyim kazanmış oldu. Sofya yıllarında Bulgaristan’da yaşayan Türklerin sorunlarıyla yakından ilgilendi. Modern Bulgaristan’ın kuruluşuna dair gözlemlerde bulundu. Böylece kendi ülkesinde milletinin nasıl bir yaşam düzeyine erişmesi gerektiği üzerine çeşitli fikirler edinmeye başladı.

TARİHSEL DÜŞÜNME

“Coğrafya kaderdir.” yargısını Mustafa Kemal’in hayatına yön veren şehirlerle ilişkilendirerek yorumlayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal’in yaşamındaki ve kariyerindeki önemli dönemleri ve gelişmeleri şekillendiren şehirler, onun düşüncelerini ve perspektiflerini genişletmesine yardımcı oldu. Bu şehirler, hem Osmanlı Devleti’nin iç dinamiklerini hem de dış etkileşimlerini ve modernleşme çabalarını anlamasına yardımcı oldu, dolayısıyla “Coğrafya kaderdir” yargısı, Mustafa Kemal’in fikirlerini ve vizyonunu nasıl şekillendirdiğini anlamak açısından önemli bir anlam taşır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!